3 Punten waar je bedrijfsruimtes op kunt vergelijken

Heb je een eigen bedrijf en ben je van plan om een bedrijfspand te huren of te kopen? Dan zijn er een aantal punten die je met elkaar kunt vergelijken. Zo zijn er verschillende soorten bedrijfsruimtes waar je uit kunt kiezen en dat is natuurlijk afhankelijk van de soort onderneming die je hebt. Zo moet je rekening houden met hoe groot de ruimte minimaal moet zijn, maar bijvoorbeeld ook of het nog groot genoeg is als je plannen hebt om meer mensen in dienst te nemen. Daarnaast speelt de branche waarin je zit eventueel ook nog een rol. In dit artikel zetten we 3 punten op een rijtje waar je bedrijfsruimtes op kunt vergelijken.

De locatie

Allereerst kun je kijken naar de locatie van het pand. Woon je bijvoorbeeld in de buurt van Leiden, maar kun je in die stad geen geschikte ruimte vinden? Kijk dan naar plaatsen eromheen, zoals Leiderdorp bijvoorbeeld. Misschien kun je wel een bedrijfsruimte huren in Alphen aan den Rijn. Alphen ligt maar op een paar kilometer afstand van Leiden vandaan. Het is dus niet zo dat je enorm lang moet rijden en elke dag in een ellenlange file moet staan.

Het soort pand

Er zijn verschillende soorten bedrijfsruimtes waar je uit kunt kiezen. Opties zijn bijvoorbeeld een kantoorgebouw, een bedrijfsverzamelgebouw, een winkelpand, een horecapand en een bedrijfshal. Afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt kun je de verschillende panden met elkaar vergelijken. Een retailzaak heeft natuurlijk een winkelpand nodig waar je klanten kunt ontvangen, maar het kan ook zo zijn dat je nog een aparte kantoorruimte nodig hebt voor administratieve werkzaamheden. Of wellicht heb je alleen een webshop en heb je geen ambitie om een fysieke winkel te openen. Ook dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een kantoorpand voor opslag.

De prijs

Niet geheel onbelangrijk is de prijs van het pand. Dat is dan ook punt 3 waar je bedrijfsruimtes op kunt vergelijken. Uiteraard is het belangrijk dat je met jezelf een budget afspreekt. Zeker als startende ondernemer is het handig om eerst een begroting te maken om te kijken hoeveel huur je kunt missen. Als je geen groot budget hebt en je moeite hebt om een kantoorruimte te vinden dat binnen jouw budget past, dan is een bedrijfsverzamelgebouw wellicht een optie. In een bedrijfsverzamelgebouw huur je met meerdere ondernemers elk een eigen ruimte. De overige ruimtes zoals de keuken, de toiletten en de vergaderruimtes deel je met meerdere huurders. Hierdoor is de huur over het algemeen een stuk lager dan wanneer je zelfstandig een eigen bedrijfspand huurt.