5 dingen die geregeld moeten worden na het overlijden

Als jouw dierbare is overleden komt er veel op je af. Er zijn diverse zaken die geregeld moeten worden om verder te kunnen gaan. Het is dan handig een checklist te hebben om zo alles goed te hebben geregeld.

Overlijden

Als jouw dierbare net is overleden, zijn er een hoop zaken die geregeld moeten worden. Allereerst uiteraard een verklaring van overlijden en het regelen van de begrafenisondernemer. Met hen kun je de details bespreken hoe de begrafenis of crematie verzorgd moet worden. Je moet er ook om denken dat je aangifte doet van overlijden bij de gemeente waar jouw dierbare staat ingeschreven als inwoner.

Woning

De meeste mensen hebben een koopwoning. Je zult dus contact op moeten nemen met de hypotheekverstrekker. De overledene heeft altijd een overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheek afgesloten. Zo zorgt de verzekeraar dat een bedrag wordt uitgekeerd aan de naasten om de hypotheek voor een gedeelte of helemaal af te lossen. Het huis leeghalen na overlijden hoort er helaas ook bij. Dit is altijd een heel werk. De inboedel moet worden verkocht of aan iemand worden gegeven.

Testament

Uiteraard speelt de erfenis een belangrijke rol na overlijden van een dierbare. Het zorgt ervoor dat bezittingen die op papier staan benoemd, naar de juiste persoon overgaan en dit soepel verloopt. Het testament zorgt ervoor dat de erfgenamen krijgen waar ze recht op hebben. Dit testament is bij de notaris vastgelegd. Deze verklaring heb je nodig om toegang te krijgen tot rekeningen van degene die is overleden en om diverse documenten te veranderen die nu nog op de naam van de overledene staan.

Overige instanties informeren

Bij het overlijden van een dierbare moet veel geregeld worden. Zo ook bij diverse verzekeraars en instanties. Zij moeten weten dat iemand is overleden om het betreffende contract te beƫindigen of aan te passen. Zo moeten bankrekeningen worden veranderd of overgeheveld worden, de zorgverzekering moet worden stopgezet en nog meer verzekeringen waarbij de overledene een contract bij had lopen. Soms kan het zijn dat als je bij de gemeente een overlijden meldt, dit automatisch wordt doorgegeven aan diverse instanties. Het is goed hier even naar de vragen.

Pensioenfonds

Het pensioenfonds moet ook ingelicht worden dat iemand is overleden. Het kan namelijk zijn dat je recht hebt op een nabestaandenpensioen indien je direct familielid bent.

overlijden hoort er helaas ook bij. Dit is altijd een heel werk. De inboedel moet worden verkocht of aan iemand worden gegeven. Kortom, er is een hoop te regelen indien een dierbare overlijdt.