5 tips voor het afnemen van een online interview

online interview

De afgelopen jaren wordt er steeds vaker voor gekozen om interviews met sollicitanten online af te nemen. Bij een online interview afnemen is het stellen van goede vragen nog belangrijker. Zonder dat je elkaar fysiek ontmoet wil je natuurlijk wel een indruk krijgen van de sollicitant en dat is moeilijker als dat je wellicht op voorhand dacht.

Bij een online interview zie je niet de belangrijke indrukken die je bij een standaard interview wel kunt zien, zoals bijvoorbeeld non-verbale communicatie. In deze blog geven wij 5 tips om een online interview met een sollicitant af te nemen.

Tip 1. Maak gebruik van handige software

Heb je veel sollicitanten en wil je jouw tijd efficiënt benutten voor online interviews? Dan kun je gebruik maken van een online interview tool. The Bridge AI is een tool die wij adviseren. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie worden kandidaten uitgenodigd om een paar open vragen te beantwoorden. De software zorgt ervoor dat dit automatisch gebeurd. Er wordt gebruik gemaakt van Natural Language Processing (NLP) waardoor de tool menselijke taal kan begrijpen. Op basis van de antwoorden op de automatische interviewvragen wordt door de software een kandidaatrapport opgesteld, waarin de Big Five persoonlijkheidskenmerken en de Six Drives scores van de kandidaat staat. Op basis van deze informatie kun je zelf bij een groot aantal kandidaten efficiënt bepalen met welke kandidaat of kandidaten je graag een persoonlijk gesprek wilt.

Tip 2. Gebruik duidelijke taal

Bij het stellen van vragen is het belangrijk om concreet en duidelijk te zijn. Probeer vakjargon en Engelse termen die in veel bedrijven gebruikt worden zoveel mogelijk te vermijden. Vraag bijvoorbeeld wat een investering opbrengt in plaats van dat je begint over de ROI. Kandidaten zullen tijdens het online interview je vragen minder goed verstaan bij gebruik van jargon of Engelse vaktermen, dus houd het duidelijk en concreet. Zo voorkom je dat de kandidaat om verduidelijking moet vragen of niet relevant antwoord op je vraag.

Tip 3. Zorg voor een soepel verloop

Een online interview brengt altijd de nodige spanning met zich mee, vooral voor kandidaten. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je kandidaat extra gestresst raakt door technische problemen of te laat komen. Waas daarom altijd ruim op tijd en zet alles klaar. Eventueel is het verstandig om nog even met een collega te testen of jouw camera en microfoon goed werkt. Tot slot is het van belang om een goede, stabiele wifi verbinding te hebben. Een signaal dat steeds wegvalt is ontzettend frustrerend. Voorkom dit door je wifi te testen en eventueel op een betere plek in de ruimte te gaan zitten.

Tip 4. Voorkom dat je teveel praat

Bij een online interview wil je natuurlijk een indruk krijgen van de kandidaat. Uiteraard vertel je in het begin iets over je functie en het bedrijf. Daarna stel je gerichte vragen en is het vooral de kunst om de kandidaat zoveel mogelijk te laten praten. Hoe meer jij luistert, hoe beter je een beeld kunt vormen van zijn/haar kwaliteiten. Luister meer dan je praat is dan ook een belangrijk uitgangspunt bij het afnemen van een online interview.

Tip 5. Stel de juiste vragen

Een van de belangrijkste punten van een goed interview is het stellen van de juiste vragen. Stel vragen die verband houden met de functie waarop de kandidaat in kwestie op solliciteert. Zo kun je een zo goed mogelijk beeld schetsen van de geschiktheid voor de functie. Verder adviseren wij op grotendeels open vragen te stellen. Simpel om de reden dat open vragen de meeste informatie opleveren. Open vragen beginnen vaak met: hoe, wat, waardoor of waar. Doordat kandidaten deze vragen niet met ja of nee kunnen beantwoorden krijg je uitgebreide antwoorden.