5 tips voor het opstarten van je ZZP administratie

opstarten ZZP administratie

Als zzp’er wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Je eigen zzp boekhouding bewijst dat je opgegeven omzet, kosten en winst juist zijn. Wil je weten hoe je slim aan de slag gaat met administratie? Lees dan onderstaande tips.

1. Bereid je goed voor

Als je een succesvol bedrijf wilt bouwen, is het belangrijk om op tijd te beginnen met het vastleggen en inrichten van je bedrijfsvoering. Voorbereid zijn is het halve werk! Voordat je echt begint als zzp’er, heb je veel tijd en geld geïnvesteerd in de voorbereiding. Wist je dat deze uren ook in de urennorm zitten? Als je per kalenderjaar minimaal 1.225 uur in jouw onderneming investeert, kun je voor de inkomstenbelasting worden aangemerkt als ondernemer en heeft je recht op bepaalde aftrekposten.

2. Weet wat je moet bijhouden

Als ondernemer moet je verschillende zaken bijhouden: je grootboek, bonnen, debiteuren- en crediteurenbeheer, inkoop- en verkoopbeheer, maar ook je bankafschriften, tijdregistratie, reiskosten, belastingaanslagen en ritbeheer.

3. Scheid je persoonlijke account van je zakelijke account

Het is niet handig om je privé- en zakelijke kosten op één bankrekening te combineren. Het kost tijd en geld om de posten later weer op te splitsen. Daarom is het verstandig om een zakelijke rekening te openen. Het is niet verplicht, maar het helpt je wel om je (bedrijfs)kosten transparanter te maken en te structureren. Dit kan je inzicht geven in je bedrijf en kan je accountant (mocht je die hebben) ook veel tijd en werk besparen. Heb je geen boekhouder of ben je verantwoordelijk voor een deel van de boekhouding? Je kunt dan je zakelijke rekening koppelen aan vele (online) boekhoudsoftwarepakketten. Kijk op Vergelijk-boekhoudprogramma.nl welke software een koppelingsfunctie hebben.

4. Houdt rekening met de bewaarplicht

Iedere ondernemer is verplicht zijn of haar administratie minimaal zeven jaar te bewaren. In ieder geval dien je basisgegevens te bewaren zoals je debiteuren- en crediteurenadministratie, voorraadadministratie, in- en verkoopadministratie, grootboek en eventuele loonadministratie.

5. Bewaar je gegevens en administratie online

Als je de administratie (gedeeltelijk) online bijhoudt, hoef je je geen zorgen te maken over het kwijtraken van bonnetjes of facturen. Je kunt je zaken op elk moment georganiseerd houden. Een van de grootste voordelen van online boekhouden is de kostenbesparing. Voor kleine bedrijven met beperkte budgetten kan het inhuren van een accountant duur zijn. Als zelfstandige kun je meer informatie krijgen over je bedrijf. Met boekhoudsoftware heb je namelijk eenvoudig toegang tot gegevens. Als je gebruik maakt van een online boekhoudprogramma, heb je altijd en overal eenvoudig toegang tot je gegevens. Om altijd en overal alles bij te houden, kun je vaak ook gebruik maken van een app. Daarnaast heb je ook altijd een back-up, ook als je tablet of laptop onverhoopt uitvalt. Kies een boekhoudprogramma die veilig is en voldoet aan de eisen van de belastingdienst op basis van het keurmerk zeker online.