Alles wat je moet weten over het aanschaffen van leesvoer

Lezen is zo’n activiteit die er bij veel mensen snel bij inschiet, maar wel ontzettend fijn kan zijn. Er zitten een aantal verrassende voordelen aan lezen: naast dat het zorgt voor ontspanning, kan het ook helpen tegen stress en is het goed voor je geheugen en concentratievermogen. Waar moet je op letten bij het aanschaffen van leesvoer? We vertellen het je hieronder.

Kranten en tijdschriften

Hoewel het nieuws tegenwoordig gratis en vlug beschikbaar is via internetsites, is het nog steeds aan te raden om af en toe in printmedia te duiken. Kranten en tijdschriften kunnen namelijk de nodige achtergrond en verdieping bieden. Zij gaan vaak namelijk veel dieper in op details. Je leest bovendien sneller artikelen waar je niet naar op zoek was, waarmee je je horizon vergroot.

De prijzen voor kranten en tijdschriften verschillen voor losse edities niet per verkooppunt. Je kunt uiteraard wel kijken naar leuke aanbiedingen op abonnementen. Als je je voor een bepaalde tijd aan een krant of tijdschrift verbindt, kun je vaak een leuke prijs of een fraai cadeau scoren. Een proefabonnement is een prima manier om erachter te komen welke krant of tijdschrift goed bij je past. Wil je proefabonnementen op kranten kunnen vergelijken, dan zijn daar goede sites voor.

Het voordeel van het lezen van kranten en tijdschriften op papier is dat je meteen even ontsnapt aan het scherm. We spenderen heel wat uurtjes achter het scherm en dat kan onder andere leiden tot geïrriteerde ogen en vermoeidheid.  Lees je toch liever op je computer, smartphone of desktop? Je kunt meestal ook voor een digitaal abonnement kiezen. Daarnaast heb je tegenwoordig digitale kiosken. Je kunt daar bijvoorbeeld losse artikelen kopen, maar ook hele kranten en tijdschriften. Hier bestaan zelfs handige apps voor, zodat je ook op je smartphone of tablet kunt lezen. Dit is handig als je graag wilt ontdekken welke krant of tijdschrift je leuk vindt of als je graag meerdere titels op een regelmatige basis leest.

Boeken

Het kan af en toe heerlijk zijn om even aan de echte wereld te ontsnappen met een goed boek. Probeer je telefoon eens weg te leggen en in plaats daarvan een boek te lezen, dit kan veel voldoening geven. Als je er bijvoorbeeld een ritueel van maakt voordat je naar bed gaat, slaap je vaak nog beter ook.

Als het om boeken gaat, heeft het weinig zin om prijzen te vergelijken. Sinds 2005 is er een vaste boekenprijs per wet geregeld. Zo wordt prijsconcurrentie voorkomen. Het maakt dus niet zo uit waar je kijkt, de prijs zal hetzelfde zijn. Maar hoe vind je nu eigenlijk een boek waar je blij van wordt? Een van de beste manieren is via anderen. Je krijgt wellicht wel eens boekentips van bijvoorbeeld vrienden of collega’s, die je dan binnen een mum van tijd weer vergeten bent. Spreekt het beschreven boek je aan, schrijf het dan meteen op. Je verzamelt zo een mooie lijst. Daarnaast kun je om tips vragen bij de bibliotheek en de plaatselijke boekenwinkel. Probeer daarbij eens buiten je comfortzone te kijken. Oftewel: kies een boek in een genre dat je normaal gesproken niet snel uit zou kiezen.