Een arbeidsrecht advocaat kan je adviseren of ondersteuning bieden in een proces van ontslag of arbeidsgeschil. Dit klinkt breed, maar uiteindelijk is een arbeidsrecht advocaat simpelweg gespecialiseerd in arbeidsrecht. Dat is dus alles wat met je werk te maken kan hebben, met name daar waar regelingen getroffen moeten worden. In situaties die niet uit de hand zijn gelopen, maar op een normale manier gecommuniceerd worden, kan het soms volstaan om enkel advies in te winnen van een advocaat. Bij geschillen op de werkvloer zal een advocaat misschien meer in actie moeten komen.
Wanneer kiezen voor een arbeidsrecht advocaat?
Meestal wordt een arbeidsrecht advocaat ingeschakeld bij ontslag. Dit kan op staande voet zijn of omdat de werknemer niet functioneert. Ontslag kan ook via de kantonrechter of het UWV bepaald worden. Wie fysiek of mentaal te ziek is om te werken, kan ook ontslagen worden. Soms wordt iemand ontslagen omdat het bedrijf het economisch niet zo goed meer heeft. In al deze situaties kan een arbeidsrecht advocaat ingeschakeld worden. Maar ook als het gaat om arbeidscontracten, arbeidsgeschillen of onderhandelingen over de ontslagvergoeding, kun je voor een advocaat kiezen. Loon dat je nog moet krijgen van een werkgever kun je met een arbeidsrecht advocaat ook laten vorderen.
Wie betaalt de juridische kosten
Een advocaat moet natuurlijk betaald worden. Dat gaat niet alleen om het loon van de advocaat, maar er komen ook juridische kosten kijken bij procedures. Zoals procedures met het UWV of de kantonrechter. Die juridische kosten komen vaak bij de werkgever te liggen bij procedures, hoewel dit geen zekerheid is. Veel werkgevers hebben ook een budget beschikbaar voor juridische kosten. Vraag dit na, zodat je niet onnodig op gaat draaien voor de juridische kosten.
Voordelen van specifieke advocaat
Je zou natuurlijk ook een ander soort advocaat in kunnen schakelen. Bijvoorbeeld omdat je iemand kent of iemand een goede ervaring in een andere situatie heeft gehad met een bepaalde advocaat. Maar je kunt beter voor een arbeidsrecht advocaat kiezen. Deze is niet alleen thuis in het arbeidsrecht, maar blijft ook altijd op de hoogte van ontwikkelingen in de wetgevingen en alles wat ermee te maken heeft. Door een arbeidsrecht advocaat in te schakelen krijg je vaak ook een betere ontslagregeling voor elkaar en een hogere vergoeding. Bovendien is de kans beter aanwezig dat je na ontslag een WW-uitkering krijgt.
Hoe kies je een advocaat?
Het is fijn als je met je advocaat goed kunt communiceren en je je op je gemak voelt. Natuurlijk kies je een arbeidsrecht advocaat allereerst op zijn of haar skills. Je wil dat de advocaat je goed kan helpen. Maar let daarnaast ook op hoe bereikbaar zo iemand is en of jullie op een begrijpelijke manier met elkaar kunnen communiceren. Dat is een persoonlijke kwestie, de één vindt het fijner om een advocaat te hebben die een zakelijke afstand houdt, de ander heeft liever informele communicatie. Zorg in ieder geval dat jij het idee hebt dat je de advocaat kunt vertrouwen, dat is de meest belangrijke basis.
Op Omnius.nl vind je meer informatie over dit onderwerp.