Autoverzekeringen vergelijken en kiezen voor de meest passende en voordeligste optie

Vergelijken loont in veel gevallen zeker de moeite, dat geldt ook voor autoverzekeringen. Wanneer je een auto aanschaft ben je verplicht hier ook direct een minimale WA autoverzekering voor af te sluiten. Wanneer je enkele minuten de tijd neemt om voor het afsluiten de verschillende aanbieders te vergelijken, kun je zo maar enkele honderden euro’s per jaar besparen. Via Overstappen.nl autoverzekering kom je bij een onafhankelijke vergelijker. Het afsluiten van een autoverzekering is maatwerk en daarom is de goedkoopste autoverzekering voor iedereen anders. De premie is afhankelijk van de risicofactoren en de voorwaarden die de autoverzekeringsmaatschappij hanteert. Zo kan de goedkoopste autoverzekering voor jou, de duurste voor je vriendin zijn.

De gekozen dekking bepaald de prijs van je autoverzekering

Wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten krijg je de keus uit drie verschillende dekkingen. Je kunt kiezen uit:

  • WA
  • WA Casco
  • All Risk

De WA autoverzekering is de voordeligste vorm. Hierbij wordt dan ook enkel de schade vergoed die je aan een ander toebrengt tijdens een ongeluk. Een WA Casco is iets uitgebreider. Meestal wordt ook de schade die buiten jou om ontstaat vergoed. Denk aan bijvoorbeeld stormschade of schade ontstaan door een dier. De All Risk autoverzekering is het duurste, echter wordt zo’n beetje alle mogelijke schade die kan ontstaan aan jouw auto en die van de tegenpartij volledig vergoed. Meestal worden nieuwe auto’s of auto’s tot vijf jaar oud verzekerd met een All Risk verzekering. Auto’s tussen de vijf en tien jaar oud worden met een WA Casco dekking verzekerd en auto’s ouder dan tien jaar met een WA autoverzekering.

Risicofactoren bepalen de hoogte van je premie

Naast de gekozen dekking bepalen ook de risicofactoren de premie van jouw autoverzekering. Risicofactoren worden afgewogen door de autoverzekeringsmaatschappijen. Een risicofactor kan bijvoorbeeld je leeftijd zijn. Een jong persoon of een bejaard persoon hebben volgens de verzekeraars meer kans op het rijden van schade. Ook een snelle, grote en dure auto heeft meer kans op schade dan een klein en goedkoop stadsautootje. Verder wordt er gekeken naar je woonplaats. Als jouw woonplaats bekend staat als een plek waar veel vandalisme of autodiefstallen plaatsvinden, dan wordt je premie automatisch hoger.

Als laatste de voorwaarden

Wanneer je in een bepaalde risicogroep beland hoeft dat nog niet te betekenen dat je geen goedkope autoverzekering kunt afsluiten. Er zijn namelijk autoverzekeraars die hun voorwaarden aanpassen voor bepaalde doelgroepen. Zo zijn er autoverzekeringsmaatschappijen die juist graag de jonge en beginnende bestuurders als klant ontvangen. Zij bieden in hun voorwaarden dan bijvoorbeeld aan om een aantal schadevrije jaren cadeau te geven zodat de premie van je autoverzekering lager wordt.