Brokers vergelijken: wat is een broker?

Brokers vergelijken

Wanneer je verstand hebt van beleggen of je hebt je er in verdiept, dan ben je vast wel een paar keer het woord broker tegengekomen. Een broker heeft dan ook een belangrijke rol en daarom is het handig om te weten wat het precies is en waarom dit nodig is. Op deze pagina kan je lezen op welke manier je brokers het beste met elkaar kunt vergelijken.

Wat is en doet een broker nou precies?
Wanneer we het over een broker hebben, zou je denken dat we het over maar één persoon hebben. Een broker kan dan ook één persoon zijn, maar het kan ook zo zijn dat het een bedrijf is. De broker is dan ook degene die actief handelt tussen de belegger en de markt. Wanneer jij dus aan het beleggen bent en dus de belegger bent, geef jij jouw koop- en verkooporders aan de broker door. De broker zorgt er vervolgens weer voor dat deze worden uitgevoerd tegen een vergoeding.

Brokers en banken zijn dus eigenlijk de toegang tot de beurs voor beleggers. Het is dus ook niet mogelijk om zelf een beurshandelaar te bellen dat je wat wil kopen of verkopen. Wanneer je dus wilt gaan beleggen moet dit via de bank of via een broker en zij kunnen het voor je kopen. De broker handelt dus eigenlijk voor jou de transactie af en zorgt ervoor dat je alles krijgt wat je nodig hebt.

Hoe kan je brokers vergelijken?

Voordat je een account aanmaakt, is het belangrijk om de broker eerst te vergelijken met andere aanbieders. Het is verstandig om hierbij op verschillende zaken te letten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Tarieven: hoge tarieven zorgen ervoor dat je rendement in rook opgaat.
  • Mogelijkheden: in wat voor beleggingsproducten kan je handelen bij de broker?
  • Ondersteuning: kan je gebruik maken van speciale ondersteuning bij deze partij?
  • Veiligheid: is de broker geregistreerd bij een toezichthouder?

Wil je de beste partijen met elkaar vergelijken? In dit artikel zie je direct bij welke brokers je het beste kunt beginnen met beleggen.

Waarom kiezen voor een broker en niet voor de bank?

Wanneer je wilt gaan beleggen kan je dat via verschillende manieren doen, zoals je hierboven al hebt gelezen. Het is namelijk mogelijk om dit via de bank te doen, maar ook via een broker. Maar welke manier is nou eigenlijk beter en waarom moet je juist voor die manier kiezen?

Brokers houden zich vaak alleen maar bezig met effectenhandel. Dit zorgt er dan ook voor dat het beleggen bij een broker vaak een stuk goedkoper is dan wanneer je dit bij de bank gaat doen. Een bank houdt zich namelijk, naast effectenhandel, met heel veel andere financiële dingen bezig. Je moet hierbij denken aan hypotheek en krediet. Dit wil dan ook zeggen dat de organisaties van banken een stuk groter zijn en ze dus ook eigenlijk veel meer geld nodig hebben om te bestaan.

Wat is een voordeel van brokers?

Doordat internet ontzettend populair is geworden en dit tegenwoordig dus allemaal online kan, zijn er natuurlijk ook ontzettend veel nieuwe brokers bijgekomen. Wanneer je gaat beleggen brengt dit voordelen voor jou met zich mee. Het is namelijk zo omdat de opkomst van nieuwe brokers zo groot is, de transactiekosten een stuk lager liggen dan jaren geleden.

Bij banken is het dus nog steeds vrij duur omdat zij zich ook met andere dingen bezig houden en brokers doen dit dus niet. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat de kosten lager kunnen blijven. Uiteraard verschilt het per broker wat er wordt aangeboden. Sommige brokers bieden juist heel veel informatie en een stuk groter platform, maar er kunnen ook brokers zijn die een simpel platform hebben en weinig informatie aanbieden.

Bron: https://www.mijnbroker.nl/vergelijken/