Cybersecurity check: is jouw bedrijf kwetsbaar voor aanvallen?

Dat cybersecurity een groeiende zorg is voor bedrijven over de hele wereld, is niet zo gek. Vandaag de dag is er immers een toenemend aantal cyberaanvallen. En deze aanvallen kunnen  ernstige gevolgen hebben voor tal van zaken. Je kunt daarbij denken aan de operationele continuïteit, financiële stabiliteit en reputatie van een bedrijf. En dat wil je het liefste voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig de cybersecurity onder de loep te nemen. Maar ook om te controleren of het bedrijf kwetsbaar is voor potentiële aanvallen. Wil je maar al te graag de IT security van jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen? Dan is het slim om met deze tips aan de slag te gaan.

Wat is het huidige beveiligingsbeleid van je bedrijf?

Is de online veiligheid op dit moment helemaal in orde? En dat kun je op verschillende manieren doen. Controleer of jouw bedrijf een duidelijk en up-to-date beveiligingsbeleid heeft En is dit beleid er? Dan is het belangrijk om ook na te gaan of het  alle aspecten van cybersecurity bestrijkt. Je kunt daarbij denken aan onder meer:

  • Toegangsbeheer
  • Gegevensbescherming
  • Incidentrespons 
  • Naleving van regelgeving. 

Zorg er daarnaast ook altijd voor dat medewerkers op de hoogte zijn van deze beleidsregels en dat er procedures zijn voor het naleven ervan.

Voer op een regelmatige basis de juiste updates voor je bedrijf uit

De volgende stap die je kunt zetten? Probeer ervoor te zorgen dat alle software en systemen in jouw bedrijf regelmatig worden bijgewerkt. Dit kan het beste worden gedaan met de nieuwste beveiligingspatches en updates. Want maak je gebruik van oude en niet-ondersteunde software? Dan kan dit kwetsbaarheden bevatten. En deze kwetsbaarheden kunnen weer worden misbruikt door hackers. Automatiseer – indien mogelijk – het updateproces om ervoor te zorgen dat er geen achterstallige updates zijn.

Is het netwerk van je bedrijf op dit moment optimaal beveiligd?

Maar ook het controleren van het netwerk is een belangrijk punt van aandacht: Controleer ook meteen of jouw netwerk is beveiligd met:

  • Firewalls
  • Antivirussoftware 
  • Andere beveiligingshulpmiddelen om ongeautoriseerde toegang en malware te voorkomen

Voer daar regelmatig scans en controles voor uit. Want zo kun je potentiële bedreigingen detecteren en blokkeren voordat ze schade kunnen aanrichten. Controleer ook of er op dit moment sterke authenticatie methoden – zoals tweefactorauthenticatie – worden gebruikt. Zorg er daarnaast ook altijd voor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot hun relevante systemen. Maar ook dat er regelmatig audits worden uitgevoerd.