De kosten voor een grote beurt op een rij

Wanneer je in het bezit bent van een auto, dan ontkom je niet aan de grote beurt. In tegenstelling tot de APK is een grote beurt niet verplicht, maar het is zeker wel verstandig om je auto eens in de zoveel tijd een grote beurt te geven. Waar bij een APK check de staat van de auto alleen wordt gecontroleerd en waar nodig een onderdeel wordt vervangen, wordt er bij een grote beurt wel daadwerkelijk onderhoud aan je auto gepleegd. 

Waarom een grote beurt? 

Hoewel de grote beurt niet verplicht is, is het zeker wel verstandig om je auto eens in de zoveel tijd hiervoor naar de garage te brengen. Je kunt ook kiezen voor een kleine beurt, die tevens goedkoper is. Maar bij een grote beurt wordt er veel meer gecontroleerd en vervangen. Denk bijvoorbeeld aan het controleren en vervangen van de remvloeistof, koelvloeistof en motorolie. Het is verstandig om na ongeveer iedere 30.000 kilometer je auto te laten controleren. 

Inhoud van een grote beurt 

Het verschilt per garage wat precies inbegrepen zit in de grote beurt. Over het algemeen komen de grote lijnen van verschillende garages aardig overeen. In de auto worden de dashboardverlichting, de gordels, de handrem, de claxon en de airbags gecontroleerd. Onder de motorkap kijkt men vaak naar de motorriem, de versnellingsbak, de vloeistoffen, de accu en het koelsysteem. Daarnaast worden aan de buitenkant van de auto onder andere de ruitenwissers en -sproeiers, de scharnieren, de spiegels, de verlichting en de carrosserie gecontroleerd. Onder de auto controleert men de remslangen en -leidingen, de uitlaat, het remsysteem en de banden. 

Kosten van een grote beurt 

De kosten van een grote beurt zijn vaak vooraf al voor een deel bepaald. Dat komt omdat er standaard een aantal dingen worden vervangen, zoals het olie- en luchtfilter, de vloeistoffen en de bougies. Je kunt meestal uitgaan van een bedrag dat tussen de 200 en 400 euro ligt. Kies je ervoor om de APK met een grote beurt te combineren? Dan kun je rekening houden met een iets hoger bedrag dat tussen de 700 en 1000 euro ligt. Houdt bij een grote beurt wel altijd rekening met onverwachte kosten. Wanneer er onderdelen moeten worden vervangen, heeft dat veel invloed op de prijs. Het is dan ook verstandig om de totale kosten van de grote beurt eerst te bespreken met de garage voor ze daadwerkelijk onderdelen vervangen. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je gauw weer veilig de weg op!