De relatie tussen water en jouw tuin

Tja, om je gazon, gewassen, bloemen en planten te laten groeien, zul je water nodig hebben. Is de regen genoeg of moet je er zelf ook daadwerkelijk wat aan doen?

Jazeker! Natuurlijk kan Moeder Natuur heel goed voor zichzelf zorgen, maar een beetje bijsturing kan nooit kwaad. Regenbuien zijn zelfs in een land als Nederland behoorlijk onvoorspelbaar. Dat betekent dus dat je niet moet wachten totdat alles met bakken uit de lucht komt vallen maar zelf actie zou moeten ondernemen. En niet alleen maar om meer water naar je tuin te krijgen wanneer het te lang veel te droog is, maar ook zorgen dat je begroeiing niet verzuipt wegens overmatige regenval. Balans moet er zijn!

Goed, je snapt hopelijk inmiddels hoe belangrijk een geleidelijke verdeling van water over je tuin is. Maar nu rest nog de vraag: hoe krijg je die voor elkaar? Daar willen we met onderstaand artikel uitgebreid op ingaan.

Regentonnen

Water kan uit de kraan komen, of uit de supermarkt. Het kan ook op je lichaam worden vergaard door flink je handen uit je mouwen te steken, maar daar heb je in de praktijk niet veel aan. Aan dat verzamelde vocht, bedoelen we dan.

Maar in plaats daarvan kan het ook door de natuur worden aangeleverd en vervolgens door jou verzameld worden! Daarvoor heb je dakgoten nodig, met regenbuizen en een regenton die daarop aangesloten zijn. Plus een flinke portie geduld, uiteraard. Maar zodra je flink wat hemelwater hebt verzameld, kun je dit middels bijvoorbeeld een gieter over je tuin verdelen. Makkelijk toch? Regentonnen zijn zowel in kunststof als houten varianten verkrijgbaar. Een natuurlijk materiaal is veel mooier, dat is waar. Maar kunststof gaat wel veel langer mee!

Irrigatie

In plaats van zelf al het sproeiwerk te doen, kun je dit ook aan een geautomatiseerd systeem overlaten. Zo kun jij je op andere taken in je tuin richten. Hieronder hebben we de vaste en sommige optionele onderdelen op een rijtje gezet:

  • Basisapparaat: het moge duidelijk zijn dat je niet zonder dit component kunt. Hiermee regel je de waterdruk en filter je het water voordat het over je tuin wordt verdeeld.
  • Mestbijmengapparaat: dit onderdeel maakt het mogelijk om sproeien van water en mest via één apparaat te regelen!
  • Druppelaars: lees je goed in welke soorten het beste passen bij wat jij van water wilt voorzien. Terraspotten, heggen, bloemperken en balkonbakken hebben namelijk allemaal weer een andere druppelslang nodig.
  • Sproeikoppen: om grote oppervlakken van water te voorzien, gebruik je deze. Bijvoorbeeld moestuinen, plantenbakken, bloemperken en struiken.
  • Tuinsproeiers: de dorst van je gazon lessen? Daar heb je een automatisch sproeisysteem voor nodig dat je activeert zodra het jou uitkomt!

Drainage

Je bodem mag niet te drassig worden. Begroeiing kan hierin verdrinken en tuinhuizen, schuttingen, vlonders en andere structuren kunnen gaan verzakken zodra de bodem te zompig wordt. Voorkom dit door drainagebuizen in te graven. Die zijn geperforeerd en nemen het overbodige grondwater op, waarna het wordt afgevoerd naar een door jou gekozen pu(n)t. Deze buizen gaan decennia lang mee, waardoor jij je niet snel zorgen hoeft te maken om het grondwaterpeil van je tuin!