De risico’s van het vak: Leer ze kennen!

In industriële gebieden kan er natuurlijk van alles gebeuren. Er hoeft maar één kabel los te raken of een vonk verkeerd te landen en de gevolgen zijn direct duidelijk!

Moet je nou eigenlijk wel van het ergste uitgaan? Nou, dat is eigenlijk wel zo verstandig, ja. Bereid je je voor op de grootste catastrofe, dan kan het eigenlijk allemaal alleen maar meevallen. Daarom zijn er ook strikte protocollen op het gebied van veiligheid en bescherming. Volg je die op de op de voet, dan loop je de minste kans op letsel. Simpel zat.

Om extra zeker te zijn van je zaak, bestaan er nog allerlei andere voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. De belangrijkste daarvan hebben we hieronder voor je uiteengezet. Let wel dat ze lang niet allemaal op jouw vakgebied van toepassing hoeven te zijn. Maar bedenk: een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dus leer onnodige risico’s te vermijden!

Hoofd & gelaat

Iedereen is uniek, maar op de werkvloer vorm jij geen uitzondering op de rest. Dat wil zeggen dat wanneer iedere aanwezige een helm hoort te dragen, dat ook voor jou geldt. Ongeacht je rang of functie. En ook op veiligheidsbrillen is deze regel van toepassing. Zeker wanneer je in de hiërarchie hoger staat dan veel anderen om je heen, is het al helemaal belangrijk om het protocol te volgen. Jij hebt daar immers een voorbeeldfunctie!

Naast helmen en brillen zijn er ook bepaalde maskers die een bijdrage kunnen leveren aan jouw persoonlijke bescherming. Denk aan dergelijke voorzieningen voor lassers. Maar ook modellen die bedoeld zijn om je longen en luchtwegen te beschermen behoren tot de mogelijkheden. Kom je toch in aanraking met gevaarlijke stoffen, schakel dan direct een arts in.

Ook wanneer er onverhoopt toch bijvoorbeeld splinters of vonken in je ogen terecht komen, is het zaak dat je direct handelt. Wees er daarom zeker van dat er een oogstation op jouw werkplek geïnstalleerd is. Met een oogdouche kun je het schadelijke element uitspoelen en het eerste euvel verhelpen. Daarna kan eventuele schade verholpen worden.

Gehoor

Gaat je gehoor wegens schade achteruit? Dan zul je daar mee moeten leren leven, aangezien dergelijk letsel doorgaans permanent is. Zodra jij op je werkvloer met oorverdovend lawaai te kampen hebt, loop je dus enorme risico’s wanneer jij je gehoor niet voldoende beschermt. Hiervoor kun je natuurlijk oorkappen gebruiken, maar ook oordoppen worden vaak toegepast. Het probleem is echter dat die niet altijd even goed blijven zitten.

In dat geval zijn otoplastieken aan te raden, die speciaal voor jou op maat worden gemaakt. Ze worden dan ook gevormd naar jouw gehoorgang, zodat een perfecte pasvorm wordt gegarandeerd.

Voetenwerk

Ben jij niet snel op je teentjes getrapt? Dan wil je dat waarschijnlijk wel zo houden. Daarom zul je wel schoeisel van enige kwaliteit moeten dragen. Het liefste zijn je professionele werkschoenen dan ook van stalen of anderzijds verstevigde neuzen voorzien. En dat ze watervast zijn is ook een pre wanneer je je in vochtige ruimtes of buiten omgevingen bevindt voor je dagelijkse taken. Dat verhoogt namelijk het draagcomfort en voorkomt blaren en andere ongemakken. Zo kun jij je ongestoord richten op je werk!