De veranda: verschillende stijlen en materialen

Wanneer je een veranda gaat plaatsen, zijn er veel verschillende materialen om uit te kiezen. Ieder materiaal heeft zijn eigen voordelen en creëert een unieke stijl. In dit artikel bespreken we vier verschillende materiaalsoorten, wat de voordelen zijn en waar je rekening mee moet houden.

Landelijk hout

Voor een warme en landelijke uitstraling, kies je voor een houten veranda. Het hout geeft een authentiek gevoel van een boerderij en het is in verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar. Zo kun je kiezen voor tropisch hout, dat roodbruin van kleur is en de veranda een meer robuuste uitstraling geeft. Europees hardhout varieert in kleur en is doorgaans goedkoper dan tropisch hout, maar heeft wel een betere bescherming nodig zoals lak of beits. Het onderhoud van een houten veranda is minimaal, zeker wanneer je kiest voor dikke profielen. 

Zen in je glazen veranda

Een glazen veranda, ook wel glasshouse genoemd, is erg modern. De glazen schuifwanden van de veranda worden rondom gebouwd, wat je het gevoel geeft dat je altijd buiten bent. Een glasshouse kun je inzetten als verlenging van het huis en kun je op allerlei manieren gebruiken; maak er een at-home gym van, een hobbykamer, een eetkamer of een atelier – alles is mogelijk. Belangrijk bij een glazen veranda is wel dat de glazen wanden voorzien zijn van goede isolatie, zoals HR++ of HR+++ glazen; hierdoor houdt de ruimte warmte beter en langer vast. 

Stijlvol aluminium

Veranda’s van aluminium zijn erg stijlvol; dit komt door het profiel dat in verschillende kleuren en diktes te verkrijgen is. Daarnaast is aluminium licht materiaal dat makkelijk te plaatsen is. Laat het lichte materiaal je echter niet voor de gek houden, want aluminium is zeer sterk. Daardoor zijn grote overspanningen en zware glazen wanden mogelijk; het glas blijft ook nog eens in de profielen zitten wanneer impact plaatsvindt, zoals harde knallen. Bij een veranda van aluminium is het belangrijk dat de profielen bij montage naadloos op elkaar aansluiten, omdat er anders veel kieren ontstaan wat ervoor zorgt dat er kou naar binnen komt en warmte de veranda snel verlaat.

Op maat gemaakt

Wanneer je een op maat gemaakte veranda wilt laten aanbouwen is staal de beste materiaalkeus. Met staal zijn er veel constructies mogelijk die je niet kunt realiseren met hout of aluminium. Het is ook nog eens super sterk, heeft een lange levensduur en heeft vrijwel geen onderhoud nodig; met aluminium creëer je een zeer moderne veranda die jarenlang mee gaat. Staal is wat duurder dan andere materialen, maar je krijgt er een hoop voordelen voor terug.