De voor- en nadelen van een nieuwbouwwoning kopen

Wil je binnenkort een huis gaan kopen? Dan is het verstandig om een lijstje te maken met je woonwensen. Schrijf voor jezelf op waar jouw droomhuis aan moet voldoen. Hou je niet van klussen? Dan is een nieuwbouwwoning misschien een goede optie voor jou. Vind je klussen juist leuk? Dan kun je misschien beter gaan voor een woning waar nog veel aan moet gebeuren. Lees snel verder als jij benieuwd bent naar wat de voor- en nadelen zijn van het kopen van een nieuwbouwwoning. 

De voordelen van nieuwbouw

Een van de grootste voordelen bij het kopen van een nieuwbouwwoning in Roosendaal is dat je de eerste bewoner bent. Dit betekent automatisch dat alles nieuw is en dat je jezelf dus geen zorgen hoeft te maken over achterstallig onderhoud aan de woning. Ook heb je nog enigszins inspraak in de kamerindeling. Kies jij boven voor twee grote slaapkamers of wil je liever één grote en twee wat kleinere slaapkamers? Andere voordelen zijn dat de woning energiezuinig is en dat deze waarschijnlijk voldoet aan de nieuwste duurzaamheidsrichtlijnen. De nieuwbouwwoning kun jij ook helemaal naar jouw eigen smaak in gaan richten. Zo zit je niet met een keuken die je niet echt mooi vindt of met een vloer die niet bij jouw meubels past. Een nieuwbouwhuis kopen heeft ook financiële voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld, doordat alles nieuw is, de eerste jaren geen onderhoudskosten meer. Ook is de verkoopprijs bij een nieuwbouwwoning vaak vast. Zo weet je precies waar je aan toe bent en hoef je niet te overbieden op de vraagprijs. Ook scheelt dit je een hoop geld. Je koopt een nieuwbouwwoning namelijk vrij op naam en hierdoor hoef je geen kosten koper te betalen. 

De nadelen van een nieuwbouwwoning kopen

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen, maar zitten er ook nadelen aan het kopen van een nieuwbouwwoning. Je koopt namelijk een huis vanaf een tekening en je hebt veel geduld nodig. Voordat je uiteindelijk in jouw nieuwe huis kunt gaan wonen, ben je zo één tot twee jaar verder. Daarnaast heb je veel nieuwbouwprojecten die gebruik maken van lotingen. Het kan dus zijn dat je de woning niet krijgt ondanks dat je aan alle voorwaarden voldoet. Bij het kopen van een eigen kavel krijg je te maken met kosten voor een bouwvergunning. Deze vergunning kan aangevraagd worden bij de gemeente. Wanneer je zelf mag bepalen wat voor woning je op het kavel laat bouwen, krijg je ook de kosten van een architect er nog eens bovenop. Kijk dus goed naar welke kosten er allemaal extra komen kijken bij het kopen van een nieuwbouwwoning.