De voor- en nadelen van kunststof in vergelijking met hout

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe kozijnen, kom je al snel tegen een groot aantal opties. Als je denkt aan kozijnen, denk je misschien al snel aan hout. Desalniettemin zijn kunststof kozijnen in feite aan een enorme opmars bezig. In dit artikel worden de voor- en nadelen van deze twee materiaalsoorten besproken om een goede keuze te maken. om de kozijnen te kiezen die het beste passen bij uw situatie.

Kozijnen van kunststof

Er zijn verschillende soorten en maten kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen hebben veel voordelen in vergelijking met houten kozijnen, maar er zijn echter ook een paar nadelen.

Voordelen kunststof boven houten

 • Duurzaamheid speelt een grote rol bij de keuze voor de beste kunststof kozijnen. Ze gaan niet alleen lang mee, maar voorkomen ook dat er bomen worden gekapt, wat een milieuvriendelijk alternatief maakt in vergelijking met houten kozijnen.
 • Qua levensduur zit je met kunststof kozijnen goed; ze kunnen makkelijk tussen de 25 en 50 jaar meegaan, afhankelijk van de kwaliteit.
 • Het fijne aan kunststof kozijnen is dat ze maar weinig onderhoud vergen. Je bent niet constant bezig met schuren of verven. Een beetje olie voor de scharnieren en rubbers zo nu en dan is voldoende.
 • Een punt dat niet iedereen op het netvlies heeft is dat kunststof kozijnen een betere isolatiewaarde hebben dan houten kozijnen, vooral de types met meerdere kamers. Misschien kun je zelfs een ISDN subsidie voor hr++ glas hiervoor aanvragen.
 • En dan hebben we het nog niet eens over de kosten gehad. Zowel de aanschafprijs als het onderhoud van kunststof kozijnen liggen een stuk lager dan bij houten kozijnen. Een vergelijkbaar houten kozijn kan zomaar twee keer zoveel kosten bij aanschaf.

Nadelen

Kunststof kozijnen kennen ook hun beperkingen:

 • Persoonlijke smaak is een factor; hout wordt door velen gezien als meer natuurlijk en ‘warmer’. Ondanks dat de nieuwste kunststof kozijnen visueel sterk lijken op hout, voelen sommigen toch meer voor het echte hout.
 • Het op maat maken van kunststof is iets lastiger dan bij hout. Speciale vormen zoals afgeronde of specifiek afgeschuinde hoeken zijn met hout makkelijker te realiseren vanwege de bewerkbaarheid van het materiaal.
 • In het verleden hadden we te maken met verkleuring van kunststof door zonlicht, waardoor kozijnen soms een gele tint kregen. Tegenwoordig is dit probleem door verbeterde technieken en materialen niet meer aan de orde.
 • Bij schade is kunststof minder gemakkelijk te repareren dan hout. Hoewel beschadigingen aan kunststof niet vaak voorkomen, is bij schade meestal een volledige vervanging nodig in plaats van een eenvoudige reparatie.

Kozijnen van hout

Voordelen hout boven kunststof

Ben je aan het nadenken over houten kozijnen voor je huis of gebouw?

De mooie kanten van houten kozijnen

 • Het grootste voordeel is hoe je ze helemaal naar je hand kunt zetten. Met hout kun je alle kanten op. Je kunt het schuren en zagen tot het precies is hoe jij het hebben wilt, wat je met kunststof vaak niet zo makkelijk doet.
 • Hout heeft verder een bepaalde charme, een warme en authentieke look die bij mensen een gevoel van thuis oproept. Kunststof kozijnen proberen die natuurlijke uitstraling wel na te bootsen, maar het haalt het toch net niet bij het origineel.
 • Een ander handig voordeel is dat je met houten kozijnen kunt spelen met kleuren. Toegegeven, het kost wat moeite – een beetje schuren, een likje verf hier en daar – maar je kan zo wel je eigen draai blijven geven aan hoe je kozijnen eruit zien.

Nadelen

De minpunten van houten kozijnen

Laten we eens kijken naar een paar punten waar je op moet letten als je overweegt houten kozijnen te gebruiken.

 • Onderhoudsbehoefte: Ze blijven alleen mooi als je er tijd en moeite insteekt. Je moet ze regelmatig schoonmaken en een nieuwe laag verf geven. Begint de verf te bladderen? Dan moet alles eraf, schuren of branden.
 • Extra kosten: Ze zijn een stevige investering, meer dan die van kunststof kozijnen, en kunnen de kosten met wel 100% overstijgen. Tel daar de onderhoudskosten bij op, en je bent een aardig bedrag extra kwijt.
 • Lang op wachten: Het kan even duren voor je houten kozijnen er zijn. Een levertijd van 10-14 weken is normaal, terwijl je op kunststof kozijnen meestal maar een week of 2-3 weken wacht als ze op maat gemaakt moeten worden.
 • Beperkte levensduur: Met het juiste onderhoud kunnen kwalitatief goede houten kozijnen best lang mee. Toch gaan ze gemiddeld niet zo lang mee als kunststof kozijnen. Vaak komt dat doordat het onderhoud erbij inschiet, en dan ligt houtrot op de loer.

Verschillen in hoe lang hout mee kan:

De duurzaamheid van hout varieert sterk per type:
Mits goed verzorgd, kan hardhout praktisch een mensenleven meegaan.
Bij andere houtvarianten is de verwachte levensduur vaak begrensd tot ongeveer 20 jaar.

Gezien deze info, blijkt maar weer dat zowel kozijnen van kunststof als van hout elk hun plus- en minpunten kennen. Het loont zich echt om deze af te wegen alvorens je tot een beslissing komt over welke kozijnen nu echt het beste in jouw specifieke geval zullen zijn.