De voordelen van CNC-techniek: is het iets voor jou?

Wie werkt in de metaalindustrie weet dat efficiëntie op de werkvloer van groot belang is. Dagelijks staan er vele materialen klaar om bewerkt te worden en dat vaak in korte tijd. Om deze efficiëntie te verhogen kun je een CNC bewerkingscentrum kopen. Dit indrukwekkende apparaat is vliegensvlug in het boren, frezen of tappen van verschillende metalen. De afkorting die je wellicht op is gevallen is CNC, een techniek die de laatste jaren flink zijn steentje heeft bijgedragen aan de efficiëntie van het bewerken van metalen. Maar wat houdt dat in? Waarom zou je het gebruiken? Lees snel verder en kom erachter

Wat is CNC-techniek?

Voor we je meenemen naar de voordelen van deze techniek leggen we je graag uit wat het inhoudt. De afkorting staat voor Computer Numerical Control en helpt je bij het bewerken van verschillende materialen. De naam zegt het eigenlijk al: dit wordt gedaan door middel van een computer aansturing. Een CNC kantbank bijvoorbeeld buigt, met behulp van een computergestuurde aanwijzing, metaal om tot een perfect eindresultaat.

Nauwkeurig

Laten we de voordelen van deze techniek bespreken. Ten eerste, kan een apparaat met Computer Numerical Control lastige taken gemakkelijk uitvoeren. Daar komt bij dat het dit erg nauwkeurig doet. Zo zorg je gemakkelijk voor consistente eindproducten. Dit maakt het ook aantrekkelijk voor grote producties. Een apparaat met deze techniek zal elke keer weer identiek bewerkte materialen leveren. 

Snelheid

Daarnaast verhoogt de CNC-techniek de snelheid van het productieproces. Het zorgt ervoor dat je in kortere tijd meer bewerkte eindproducten levert. Zo ben je korter bezig per stuk materiaal en verlaagt het de noodzaak voor meer mankracht. Natuurlijk is het niet nodig om al je personeel te laten gaan. De machines werken niet uit zichzelf en zullen goed in de gaten gehouden moeten worden. 

Complexiteit

We hebben dit voordeel al even kort aangekaart. Tot slot, voeren deze machines complexe taken uit zonder al te veel moeite. Vormen en taken die moeilijk of wellicht onmogelijk uit te voeren zijn met de hand zijn voor een apparaat met CNC-techniek geen probleem. De kracht en precisie van de apparaten zorgen voor perfect bewerkte eindproducten; hoe lastig deze ook zijn. 

Zoals je ziet, kan deze CNC-techniek je flink ondersteunen bij het productieproces. Door middel van computergestuurde aanwijzingen werkt het apparaat nauwkeurig en snel. Daarnaast pakt het complexe taken uit als geen ander. Zo houden jij en je collega’s meer tijd over voor andere taken. Kortom, werken met deze techniek verhoogt de efficiëntie!