Dierenverzekering: nuttig of geldklopperij?

hondenverzekering

U heeft er wellicht van gehoord, maar lang niet iedereen heeft er één. Dan spreken we over een dierenverzekering. In dit artikel gaan we verder in op de dierenverzekering. De hoofdvraag die beantwoord gaat worden is de volgende: is een dierenverzekering nuttig, of heeft u er niet zoveel aan. Dit ligt natuurlijk niet zo zwartwit, daarom gaan we verschillende afwegingen maken in dit artikel, zodat u vervolgens een goede algemene indruk krijgt of dit de moeite waard is voor u.

Voorkennis

Misschien heeft u een dier gekocht, zoals een hond of een kat, aangezien dit zeer populaire huisdieren zijn. Een huisdier op zich hoeft helemaal niet duur te zijn. Tenzij u natuurlijk een huisdier van een zeer bijzonder ras koopt. Maar veel mensen vergeten soms dat een huisdier onderhouden maandelijks wel veel geld kan kosten. Daarbij kunt u denken aan de voeding, verzorging, speelproducten en ga zo maar verder. Maar wat ook een grote kostenpost is: medische toestanden. Als uw hond of kat gezondheidsproblemen krijgt, dan kan dit flink in de kosten oplopen en dat kan natuurlijk zeer jammer zijn. Een dierenverzekering kan in die gevallen wel soelaas bieden, maar is deze dan altijd zo nuttig? In sommige gevallen wel, in andere gevallen niet.

Welk risico loopt uw huisdier?

Het kan in sommige gevallen aan te raden zijn om een hondenverzekering af te sluiten. Daarbij moet u bijvoorbeeld kijken welk risico uw hond loopt. Het is namelijk een gegeven dat bepaalde hondenrassen bijvoorbeeld meer risico hebben op erfelijke ziektes dan andere rassen. Dus als u weet dat uw hond verhoogde risico’s heeft, dan kan het aan te raden zijn om een verzekering af te sluiten, zodat de kosten daarvoor gedekt zijn. Dat kan namelijk flink in de kosten oplopen. Maar heeft u een huisdier waarvan u er vrijwel zeker van bent dat er niets mee aan de hand is? Of niet gaat zijn? Dan is de kans groot dat een dierenverzekering helemaal niet uit kan. U bent dan meer geld kwijt aan het betalen van de premie, dan dat u bent voor de eigenlijke ziektekosten. Dus dat is een afweging die u van te voren moet maken.

De kleine lettertjes

Daarnaast is het meestal ook nog zo dat er de zogenaamde kleine lettertjes zijn waar u rekening mee moet houden. Heel vaak staan er bepaalde uitsluitingen in de dierenverzekering. Dat is ook een misvatting van veel verzekeringen. U denkt dat u veilig bent en volledig gedekt, maar dan blijkt ineens dat dit niet het geval is. Dat in de kleine lettertjes uitsluitingen staan. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan kuren en dergelijke. Soms zijn deze dan helemaal niet vergoed, terwijl daar heel veel geld in kan zitten.

Concluderend

Al met al kan gesteld worden dat een dierenverzekering in sommige gevallen aan te raden kan zijn. Bijvoorbeeld wanneer u weet dat u met uw huisdier vaak naar de medische zorg moet in de toekomst. Voor kwalijke zaken, maar misschien ook voor veel minder kwalijke zaken. Maar heel vaak is het ook andersom. Dat u daar vrijwel niet mee te maken krijgt. In die gevallen kan het zonde zijn om een dierenverzekering af te sluiten.