Dit moet je weten van bedrijfsadministratie

Heb je een passie voor het bijhouden van financiën? Ben je een ‘pietje precies’ en ga je altijd nauwkeurig te werk? Misschien is dan een opleiding bedrijfsadministratie iets voor jou! Op vele bedrijfsadministratie studies leer je de kneepjes van de financiële kant van bedrijven en organisaties. Daarnaast doe je ook kennis op in de wereld van boekhouding en leer je het verband tussen jouw werk als bedrijfsadministrateur en de andere teams binnen een organisatie. Lijkt dit je wat of ben je nog niet helemaal overtuigd? Wij geven jouw een beknopte samenvatting over deze studie in dit blog.

Bedrijfsadministratie in het kort

Bij de meeste opleidingen bedrijfsadministratie leer je alles over hoe de administratie van bedrijven en organisaties zijn opgezet. Daarnaast leer je ook alle processen rondom administratie en probeer jij zelf de verbanden te leggen tussen alle andere afdelingen binnen een bedrijf. Zo zorg je voor een heldere en soepele flow, waardoor alle bedrijfsprocessen goed verlopen. Bedrijfsadministratie is dus een essentiële onderdeel van een organisatie, dus het is van groot belang dat je nauwkeurig werkt. Bovendien moet je goed zijn met cijfers en er ook van houden, want financiële administratie draait haast alleen maar om talloze getalletjes! 

Wanneer je een opleiding bedrijfsadministratie hebt afgerond, dan kun je bij de meeste bedrijven van start gaan. Niet iedereen die een dergelijke opleiding heeft gedaan eindigt op de financiële afdeling. Bedrijfsadministratie is namelijk heel breed en kan dus op verschillende afdelingen binnen een bedrijf worden ingezet. Denk hierbij aan marketing, human resources management en nog veel meer.

Bedrijfsadministratie op mbo en hbo-niveau: praktisch

De opleiding bedrijfsadministratie wordt gegeven op mbo, hbo en universitair niveau. Elk van deze schoolniveaus bieden hun eigen aanpak aan op het gebied van bedrijfsadministratie. 

Op mbo en hbo bedrijfsadministratie ligt er voornamelijk een nadruk op het praktische aspect van bedrijfsadministratie. Dit houdt in dat je vooral veel toepasbare kennis zal opdoen op dit gebied en dat er een focus is op het verscherpen van jouw bedrijfsvaardigheden. Denk hierbij aan het opstellen van een balans en resultatenrekening, boekhouding en het beheren van vermogen. Er zullen ook meer praktische opdrachten worden gegeven op mbo en hbo opleidingen (zoals een stage bij een bedrijf).

Bedrijfsadministratie op de universiteit: wetenschap

Bedrijfsadministratie op de universiteit (beter bekend als ‘Bedrijfskunde’ of de internationale variant ‘International Business Administration’) geeft een breed overzicht van alle processen binnen een bedrijf, dus niet alleen het financiële gedeelte. Vaak worden er ook vakken aangeboden die gericht zijn op marketing, organisationele gedrag, human resources en nog veel meer. 

Deze onderwerpen worden daarnaast ook aangeboden vanuit een wetenschappelijk perspectief. Als student lees je dus veel artikelen en schrijf je zelf ook veel essays waarin je bedrijfsprocessen analyseert en mogelijk ook verbeterd aan de hand van jouw kennis. Er is niet echt een nadruk op de praktijk, hoewel er wel gerelateerde uitjes en gastcolleges worden gegeven. 

Is bedrijfsadministratie iets voor jou?

Met een opleiding in bedrijfsadministratie kun je vele kanten op in de professionele wereld. Ben je echter niet een ster met cijfers of walg je zelfs van ze? Dan is deze opleiding misschien niet de beste keuze voor jou. Ongeacht van het niveau, cijfers zijn onvermijdelijk binnen bedrijfsadministratie opleidingen, dus denk twee keer na voordat je aanmeldt.