Duurzame sieraden

duurzame sieraden

We weten dat onze wereld niet eindig is en daar zijn we ons steeds scherper van bewust. We kijken beter naar wat we eten, zo groeit de vraag naar biologische en eerlijk geteelde producten. We letten beter op het milieu door de uitlaat van slechte gassen te verminderen. We proberen onze consumptie voorraad te verminderen door afval te scheiden. Allemaal manieren om beter en duurzamer met de wereld om te gaan. Maar als het gaat om kleding of sieraden, dan is er nog veel te winnen. Een duurzame gouden armband voor dames of een fair trade ring voor mannen? Die zie je nog niet veel.

Zilver en goudmijnen
Duurzame sieraden hebben ook te maken met hoe de sieraden zijn geproduceerd, tot ontwikkeling zijn gekomen.  Zilver en goud wordt gewonnen in mijnen, de meeste mijnen liggen in derde wereld landen. De arbeidsomstandigheden zijn hier verre van ideaal. Zo zijn kinderarbeid, schendig van mensenrechten of arbeidsrecht orde van de dag. Daarnaast is het werken in de mijn zwaar, niettemin ongezond, want ze werken met gifstoffen onder de grond. Daarnaast is het onveilig, in veel derde wereld landen zijn geen goede steigers en het werken ondergronds is gevaarlijk. Ook zijn de mijnen vaak een bron voor milieuvervuiling. Hierdoor maakt dat de productie met grondstoffen uit deze mijnen dat de sieraden eigenlijk helemaal niet duurzaam zijn. Er wordt niet gekeken naar het milieu of naar hoe er met de mens wordt omgegaan.

Hoe kunnen sieraden duurzaam worden geproduceerd?
Het maken van duurzame sieraden zit hem dan in hoe de sieraden worden geproduceerd. Een oplossing is bijvoorbeeld een gouden armband voor dames van gerecycled goud. Of een ketting van gerecycled zilver. Door de grondstoffen te recyclen wordt er al duurzamer omgegaan met de productie van sieraden. Gerecycled goud of zilver kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van oude sieraden of zilveraard zoals kandelaars, beeldjes die niet meer worden gebruikt. Door het zilver en goud om te smelten wordt er een nieuw leven gegeven aan deze voorwerpen en kunnen er sieraden van gemaakt worden.

Werken in betere omstandigheden
Het gaat niet alleen om hoe de grondstoffen worden gewonnen, maar ook hoe de sieraden worden gemaakt. Hierbij wordt gekeken naar de omstandigheden waarin mensen werken. Zo zijn er bedrijven die energie en geld steken in kleinschalige mijnbouw. De medewerkers werken hier tegen eerlijke prijzen en op een veilige manier. Daarnaast zijn er organisaties die speciaal kijken naar de werkomstandigheden en de sociale gemeenschap. Ook op kleine schaal kan er dichtbij aandacht worden besteedt aan duurzaam producten, bijvoorbeeld door een gouden armband voor dames duurzaam te verpakken in biologische afbreek bare dozen. Al met al zijn er ook mogelijkheden op het gebied van mode en sieraden om duurzaam te produceren of om duurzame sieraden te kopen. En zeg nou zelf, je voelt je toch veel fijner als je weet dat de gouden armband voor dames die jij draagt gemaakt is door iemand die er eerlijke prijs kreeg voor zijn werk?

Kijk eens op Divone.nl voor meer leuke sieraden!