Een alles-in-1 pakket vergelijken: waar let je op?

Dit artikel gaat over waar je op zou moeten letten als je een alles-in-1 pakket wilt aanschaffen. We praten hierover diverse aspecten, die daarbij een rol zouden moeten spelen. 

Wat is een alles-in-1 pakket? 

We praten bij alles-in-1 over een combinatie van aansluitingen voor het internet, kabel-tv en telefoon. Bij alles-in-1 wordt met telefoon doorgaans een vaste aansluiting bedoeld. Mobiele telefonie en data kunnen echter ook ertoe behoren. Bij een vergelijking is het ten eerste van belang na te gaan welke diensten er deel van uitmaken.   

Wat heb je nodig?  

Kies de telecomdiensten die bij je behoefte passen. Als je altijd mobiel belt, dan heeft een vaste telefoonaansluiting in feite geen waarde voor je. Tegenwoordig is breedband internet de standaard. Ook met tweedraads telefoonlijnen wordt al breedband internet geboden. De capaciteit van internetaansluitingen kan nogal uiteenlopen en is mede afhankelijk van het type kabel dat wordt toegepast: twee draads, coax of glasvezel.

Je dient na te gaan welke capaciteit je minimaal nodig hebt. Voor videoconferencing is dat bijvoorbeeld veel meer dan voor e-mailen. Als je extra betaalt voor de capaciteit die je niet gebruikt, dat is dat feitelijk geld dat je beter anders kunt besteden. Kabel-tv met veel kanalen lijkt aantrekkelijk, maar waarom betalen voor kanalen waar je nooit naar kijkt?  

Waarom een alles-in-1 pakket?  

De voordelen van een alles-in-1 pakket kunnen de lagere kosten zijn en het gemak dat je met maar een leverancier te maken hebt. We gaven in de vorige paragraaf al aan dat je eerst zou moeten nagaan wat je nodig hebt. Vervolgens zou je kunnen kijken naar de alles-in-1 pakketten die worden aangeboden en die tenminste aan je eisen voldoen.

Dienstverleners kunnen allerlei aanbiedingen hebben, die een pakket aantrekkelijker kunnen maken. Maar dat gaat alleen op als die aanbiedingen inderdaad waarde voor je hebben. Het kan geen kwaad om ook te blijven kijken naar andere opties dan alleen all-in-1 pakketten. 

Providermonitor

 Naast de internetcapaciteit en het aantal tv-kanalen is ook de kwaliteit en de serviceverlening van belang. Als je telewerk doet, is het heel vervelend als het internet uitvalt. Als dat gebeurt, dan wil je dat snel hersteld hebben. Hoe snel is een internetaansluiting in de praktijk? Hoe is de beeldkwaliteit van de tv-kanalen die je wilt bekijken?

Om je inzicht te geven in de kwaliteit van de geboden telecommunicatiediensten heeft de Consumentenbond de Providermonitor in het leven geroepen. Meer dan 7500 gebruikers delen daar de ervaringen die ze met hun telecommunicatie leverancier en hun all-in-1 pakket hebben. Voor het eerste kwartaal van dit jaar kwam KPN Glasvezel als beste uit de bus.