Een boete telefoon auto: dit moet je weten

boete telefoon auto

Een boete telefoon auto krijg je als je een telefoon vasthoudt tijdens het rijden. Dit is ook terecht, want bellen, berichten sturen of je telefoon om een andere reden gebruiken terwijl je rijdt is gevaarlijk. Moet je toch een urgent telefoontje plegen, zet de auto dan aan de kant zodat je je op je gesprek kunt concentreren en niemand anders in gevaar brengt. Er zijn echter situaties waarin een boete telefoon auto niet terecht is. Net als dat jij je aan regels moeten houden, moeten agenten dat ook. Heb jij een boete gekregen voor het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden? Bekijk dan de onderstaande informatie om te zien of dit terecht was.

Bezwaar indienen tegen een boete telefoon auto

Als jij je telefoon in je hand hebt, je bent uitgebreid aan het kletsen en aan het autorijden tegelijkertijd, dan is een boete telefoon auto uiteraard jouw eigen schuld. Je betaalt hier overigens tegenwoordig al €350 voor, dus het is beter om bellen en autorijden gewoon nooit te combineren. Er zijn situaties waarin je ten onrechte van deze overtreding wordt beschuldigd. Hier vind je enkele voorbeelden.

1.      Je stond stil

In de wet is vastgelegd dat je je telefoon niet mag vasthouden terwijl je voertuig in beweging is. Maar wat als je in de file staat of als je wacht voor een stoplicht? In die gevallen zou je kunnen zeggen dat je je telefoon vast mag houden en heb je een goed tegenargument. Je kunt dan tegen je boete telefoon auto in bezwaar gaan en deze wordt mogelijk kwijtgescholden.

2.      Je bent niet aangehouden

Als een agent gezien heeft dat je je telefoon vasthield tijdens het rijden, dan moet deze je officieel staande houden. Dat is overigens ook zo met een groot aantal andere boetes, zoals door rood licht rijden. Alleen als de agent duidelijk kan aantonen dat deze niet in staat was om je aan te houden, is dit geen verplichting. Het goede nieuws is dat rechters daar steeds strenger in worden. Als deze de verklaring van de agent niet sterk genoeg vindt, kunnen ze besluiten dat jouw boete telefoon auto wordt ingetrokken. Ben jij niet staande gehouden, dan is het dus zeker een goed idee om je dossier op te vragen en te beoordelen wat de reden was dat jij door mocht rijden. Is deze onduidelijk, dan schrijf je een duidelijke brief aan de officier om bezwaar in te dienen.

3.      Je had de telefoon niet vast

Het is ook lastig om te beoordelen wat vasthouden precies betekent. Ondertussen heeft men duidelijk gemaakt dat het vasthouden van de telefoon tussen schouder en oor, het vastbinden van de telefoon aan je hoofd en het bevestigen van de telefoon aan je pols ook onder vasthouden vallen. Beoordeel dus goed of jij je telefoon vasthield zoals in de wet is vastgelegd, of dat deze zich gewoon in de houder bevond. In dit laatste geval is bezwaar maken tegen een boete telefoon auto altijd een goed idee.