Waarop dien je te letten als je eenmaal het besluit genomen hebt om een elektrische fiets te kopen? Het gaat tenslotte om een flink pak meer geld dan een gewone fiets, hoewel er een aantal interessante voordelen aan verbonden zijn.
Hoe ver wil je gaan?
De actieradius is het eerste bepalende element bij de aankoop van een e-fiets. Zal je jouw fiets hoofdzakelijk gebruiken om dagelijks te pendelen? Hou dan rekening met de afstand tussen je firma en je woning. Heb je een e-MTB op het oog om daarmee lange tochten te ondermenen door de Alpen of Appenijnen, dan dienen jouw motor en accu daarop berekend te zijn.
Trapkracht of rotatie
Jouw fiets leert je kennen vanaf het eerste ritje. Een trapkrachtsensor registreert de kracht waarmee jij druk op de pedalen uitoefent. Dien je een helling op te gaan, dan zal de fiets dit herkennen en je daarbij helpen. Een rotatiesensor ondersteunt je bij het feitelijke werk, het vooruitbewegen. Dit onderdeel herkent hoe vaak je trapt. Zolang je blijft trappen, zal de ondersteuning continu gelijk blijven.
Aanbevolen: https://www.fastfuriousscooters.nl/elektrische-driewielers/
De accu is waar alles om draait
De accu is mee bepalend voor de actieradius, maar ook de plaatsing ervan is belangrijk. Meestal vind je de accu onder de achterdrager terwijl de motor in de voornaaf wordt ingebouwd. Dat zorgt voor een goede balans. Wens je echter een accu dat ingewerkt is in de kettingkast of het frame, hou dan rekening met de kosten voor vervanging of reparatie, want die kunnen oplopen. Check voor de aankoop de inhoud en het type van de accu. Lithium-ion (Li-Ion) biedt een hogere vermogensopname, een lichter gewicht, en vereenvoudigd bijladen. De nieuwste LiFePo4 accu’s kosten wat meer, maar kunnen tot dubbel zo vaak opgeladen worden, en ze gaan ook veel langer mee. Je accu goed gezond houden, is cruciaal.
De drijvende kracht van je e-fiets
Voornaaf, achternaaf of verwerkt in de trapas zijn de keuzes voor de positie van je motor. Ze hebben elk hun voor- en nadelen. De middenmotor heeft meestal de voorkeur, omwille van de gewichtsverdeling. Deze keuze beïnvloedt ook het type van versnelling, dus denk hier goed over na.
Het vermogen van de elektromotor wordt aangegeven in Newton-meter (Nm). Een krachtige motor bepaalt hoeveel ondersteuning je krijgt, maar belast de accu zwaarder.
Keuze van de remmen
Niet alleen goed rijden is belangrijk; je moet ook goed kunnen stoppen.
Sommige fietsen zijn met een terugtraprem uitgerust, maar met handremmen op het stuur kan je het stoppen het beste doseren.
Bij velgremmen of v-brakes worden twee remblokjes tegen de velg gedrukt. Ze zijn simpel, licht en sterk, maar verslijten tamelijk snel. Trommelremmen worden van binnen in de trommel tegen de buitenkant gedrukt. In ons natte land zijn ze uitstekend om veilig te fietsen door de regen. Hun gewicht is een nadeel, maar ze gaan dan weer langer mee. De meeste elektrische fietsen worden met rollerbrakes uitgerust, die in feite een soort trommelrem zijn. Schijfremmen zijn sterk, eenvoudig en gemakkelijk in het onderhoud.
Uitgelicht: https://www.fastfuriousscooters.nl/e-bike-kopen/
Comfortabel en praktisch
Dien je vaak te fietsen over hobbelige ondergrond of zelfs kasseien, kies dan een goede vering. Met een verstelbare stuurpen kan je de hoogte van je stuur aanpassen. Dat is praktisch als jij niet de enige gebruiker van de fiets bent.
Veiligheid
Maak jezelf niet wijs dat de bijkomende aankoop van een helm overbodig is. Een e-bike gaat met 25 km/uur echt wel snel, en dan is een stevige valhelm gewoonweg een must. Denk ook aan een fluorescerend hesje, en kleed je in functie van het weer of seizoen. Extra fietslichtjes nemen niet veel plaats in, en kunnen een leven redden.
Wil je jouw gloednieuwe aankoop testen? Zelfs als je een doorgewinterd fietser bent, doe de eerste ritten toch in een rustige omgeving, en vermijd de spitsuren. Een e-bike is toch wel even wennen. Ben je er eenmaal mee weg, dan gaat er een wereld voor je open. Happy driving!