Een eigen website maken is een spannende onderneming die talloze mogelijkheden biedt, maar een succesvolle lancering vereist zorgvuldige voorbereiding en grondig onderzoek. Of je nu een blog, zakelijke website of portfolio wilt maken, het is van belangrijk om een goede basis te leggen voor jouw online aanwezigheid. De vele mogelijkheden kunnen je in de war brengen en misschien weet je daarom niet goed waar je moet beginnen. Daarom staan wij klaar om je te begeleiden en te helpen bij het doen van gedegen onderzoek naar de mogelijkheden. Ontdek samen met ons hoe je jouw online project tot een succes kunt maken door je goed voor te bereiden op de reis naar een eigen website.
Kies de juiste software en of website builder voor je website
We gaan er even vanuit dat je al goed hebt nagedacht over de naam van je website en domeinnaam. Dit zijn namelijk de eerste stappen en ook hier moet je goed over nadenken. Kijk eerst of je de naam kunt gebruiken en niemand anders deze al in gebruik heeft en kijk gelijk of de .NL domeinnaam al vrij is.
Zoals we al eerder hebben aangegeven zijn er tegenwoordig ontzettende veel mogelijkheden waarmee je een eigen website kunt maken. Een eigen website maken is dus niet iets waar je “even snel” mee begint maar het vergelijken van verschillende website makers is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je de juiste tool kiest die aansluit bij jouw specifieke behoeften en doelen.
Een van de meest populaire contentmanagementsystemen (CMS) is WordPress, dat zich onderscheidt door zijn veelzijdigheid en gebruiksvriendelijkheid. Wanneer je WordPress als jouw CMS kiest, is het belangrijk om te beseffen dat je ook een hosting provider nodig hebt om je website online te zetten.
Veel website makers, zoals Jouwweb, Wix en Jimdo, bieden een geïntegreerde hostingoplossing. Dit betekent dat de hosting inbegrepen is bij de service van de website maker, wat het proces aanzienlijk vereenvoudigt. Het is niet nodig om afzonderlijk een hosting provider te zoeken en te selecteren; het zit allemaal in één pakket. Dit kan niet alleen handig zijn voor beginners, maar het zorgt er ook voor dat de technische aspecten van het online zetten van je website naadloos worden geïntegreerd met de website maker.
Het is echter belangrijk om niet alleen naar de hostingfaciliteiten te kijken, maar ook naar andere functies, zoals de mate van aanpasbaarheid, beschikbare templates, add-ons, en de algemene gebruiksvriendelijkheid van de website maker. Het vergelijken van deze functionaliteiten zal je helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing over welke website maker het beste bij jouw specifieke doelen past.
Bovenstaande is al erg belangrijke informatie die je mee kunt nemen in je zoektocht. Maak eerst de overweging tussen een website maker en bijvoorbeeld een Open Source CMS zoals WordPress of Joomla. Als je hiervoor kiest komt er wat meer bij kijken en bij een website maker is vaak alles inbegrepen. Het kiezen van de beste website maker is dan weer een ander verhaal. Elke website maker heeft zijn voor- en nadelen en ook deze moet je goed naast elkaar leggen.
Zorg voor een (beknopte) huisstijl voor je nieuwe website
Bij het maken van je eigen website is het niet alleen van belang om aandacht te besteden aan de technische aspecten en functionaliteiten, maar ook aan de identiteit die je naar buiten toe wilt uitstralen. Dit wordt vaak vormgegeven in een samenhangende huisstijl. De huisstijl omvat elementen zoals kleurenschema’s, typografie, logo’s en andere grafische elementen die gezamenlijk een herkenbaar en professioneel imago creëren.
Het hebben van een goede huisstijl is van onschatbare waarde, omdat het je website een uniforme en professionele uitstraling geeft. Het zorgt ervoor dat bezoekers direct herkennen dat ze op jouw platform zijn, ongeacht op welke pagina ze zich bevinden. Dit draagt niet alleen bij aan de herkenbaarheid, maar versterkt ook de geloofwaardigheid van je merk of project.
Voordat je begint met het bouwen van je website, is het raadzaam om je huisstijl goed te hebben. Zorg ervoor dat de kleuren, lettertypes en andere designelementen in lijn zijn met je merkidentiteit en het publiek dat je wilt aanspreken. Dit stelt je in staat om een doordachte en professionele indruk achter te laten.
Conclusie
Er zijn uiteraard nog veel meer andere dingen waar je rekening mee dient te houden voor het maken van je eigen website. Helaas kunnen we niet alles bespreken maar het is nooit verkeerd om eens een kijkje te nemen op eigenwebsitemaken.nl als je start met het maken van je eigen website. Hier vind je alle informatie en eventuele tools die je goed op weg kunnen helpen.