Een energielabel aanvragen: de nieuwe wetgeving

De wetgeving rondom het energielabel aanvragen is in 2021 gewijzigd. Verkoop je jouw woning? Dan is het vanaf 1 januari 2021 verplicht om in de advertentie aan te geven wat het energielabel is van jouw woning. Wil je jouw woning verkopen en beschik je niet over een geldig energielabel? Dan moet je dus een energielabel hebben aangevraagd voordat je jouw woning te koop zet. Heeft het aanvragen van een energielabel geleid tot het gewenste resultaat? Beschik je dus inmiddels over een energielabel en is het asiellabel geregistreerd? Dan is het asiellabel vanaf het moment van registratie 10 jaar geldig.

Het energielabel is verplicht bij verkoop en verhuur van een woning

Wellicht weet je dat het energielabel aanvragen al sinds 2015 verplicht is bij het verkopen of verhuren van een woning. Wellicht weet je ook dat men op 1 januari 2021 de regels wat betreft het aanvragen van een energielabel aanzienlijk heeft verscherpt. Dat is niet zonder gevolgen. Het is vanaf 1 januari 2021 verplicht om een gediplomeerd energieadviseur te vragen om jouw woning te inspecteren. Let op! Het niet voldoen aan die wettelijke verplichting kan jou een boete opleveren van 435 euro. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Een boete is onnodig en zonde van het geld.

Laat tijdig een energielabel opstellen

Waar moet je goed op letten bij het energielabel aanvragen? Dat je het energielabel tijdig aanvraagt, Voor 1 januari waren er verkopers van een huis die pas na de verkoop van hun huis een energielabel lieten opstellen. Dat was mogelijk. Na januari 2021 is dat niet meer mogelijk. Je mag dus niet meer wachten met het laten opstellen van een energielabel nadat jouw huis verkocht is. Tegenwoordig heeft ook de notaris een rol bij de overdracht van jouw huis aan de koper. Hij moet dan controleren of er op het moment van de overdracht van jouw huis een geldig energielabel aanwezig is. Is er op het moment van de overdracht van jouw huis geen geldig energielabel aanwezig? Dan mag jouw huis niet worden verkocht.

Wat een energielabel laat zien

Besluit je om een huis te kopen? Dan wil je, zeker gelet op de hoge energieprijzen, graag weten of het huis energiezuinig is. Dankzij het energielabel van het huis weet je hoe energiezuinig het huis is. Een energielabel geeft jou als koper dus een goed inzicht in de hoogte van de te betalen energierekening. Koop je een energiezuinig huis? Het kopen van een energiezuinig huis levert wellicht een financieringsvoordeel op. Bovendien is de woning wellicht al klaar voor het wonen zonder een aansluiting op het aardgasnet. Heb je een woning met een energielabel A gekocht? Dan is die woning ongetwijfeld erg energiezuinig. Een erg energiezuinige woning levert jou een aantal voordelen op. Een energiekabel A zorgt er zeker voor dat de woningwaarde van de woning stijgt. Besluit je later om jouw energiezuinige woning te verkopen? Dan wordt jouw woning hoogstwaarschijnlijk sneller verkocht dan een woning met bijvoorbeeld een energielabel D.

Tip: Energielabelwoning.nl