Het kopen van een puppy is een bijzondere, belangrijke gebeurtenis. Het is hartstikke leuk, maar er zijn ook een hoop dingen waar je op moet letten. Eén van die dingen is waar je je puppy koopt. Het is namelijk niet slim om zomaar een fokker te kiezen waar je je puppy vandaan haalt. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten.
Als je een puppy koopt, wil je voorkomen dan je puppy van een broodfokker komt. Een broodfokker is namelijk een fokker die dieren fokt met als primair doel het verdienen van geld. De gezondheid en behandeling van de dieren maakt de fokker niet veel uit, waardoor de honden vaak in slechte omstandigheden leven en gezondheidsproblemen hebben. De kans dat je zo een zieke puppy koopt is groot, daarbij steun je met het kopen van zo’n puppy ook dergelijke praktijken. Genoeg reden dus om goed op te letten waar je je puppy gaat kopen. Als je eenmaal een puppy gekocht hebt, is het belangrijk deze direct mee te nemen naar de dierenarts. Zo kun je je puppy even helemaal laten nakijken en weet je zeker dat je puppy de best mogelijke start krijgt. Een goede dierenarts voor je puppy vind je bij Dierenkliniek ‘t Leijdal.
Je krijgt de ouders van de pup niet te zien
Als je de ouders van een pup niet mag zien als je de fokker bezoekt, moet je de pups bij hun moeder, broertjes en zusjes kunnen zien. Als dit niet het geval is, is dat een teken dat de fokker iets te verbergen heeft. Vaak worden een hoop excuses bedacht voor de afwezigheid van een moeder, wat in het echt vaak het geval is, is dat ze ziek en/of zwak is, omdat ze als fokmachine wordt gebruikt. Het kan ook zijn dat de fokker de moeder niet eens heeft, omdat de pups geïmporteerd zijn.
De fokker heeft verschillende hondenrassen
Het kost veel tijd om voor een moeder en pups te zorgen. Een normale, gecertificeerde fokker kan dan niet meer dan drie nestjes per jaar grootbrengen. Heeft een fokker een groter aanbod, van bijvoorbeeld meerdere hondenrassen, dan moet er een alarmbelletje gaan rinkelen. Massaproductie heeft vaak ernstige gezondheidsgevolgen en de pups kunnen zelfs psychische problemen krijgen, waardoor ze onhandelbaar worden op latere leeftijd.
De moeder en pups wonen buitenshuis
Worden de honden in een kennel gehouden, dan is positieve socialisatie zeer onwaarschijnlijk. De pups hebben veel menselijk contact nodig, zodat ze vertrouwen krijgen in mensen en niet agressief worden. Vaak worden honden bij een broodfokker niet in huis gehouden, omdat de dieren voor de fokker niet veel waard zijn.
De puppies worden snel verkocht
Een broodfokker wil zo snel mogelijk van zijn nestje af, zodat hij zo snel mogelijk weer aan de slag kan met een nieuw nestje. Puppies mogen pas vanaf 7 weken oud verkocht worden, maar bij een broodfokker gebeurd dat vaak al eerder. Liefst koop je een puppy die 10 weken oud is, zodat de puppy voldoende tijd heeft kunnen doorbrengen bij zijn moeder.
Het maakt de fokker niets uit wat er met de pup gaat gebeuren
Ga je een pup kopen en vraagt de fokker geen enkele keer waar de puppy terecht gaat komen en wat je ermee van plan bent, dan kan het zijn dat je met een broodfokker te maken hebt. Een fokker die om zijn dieren geeft, zal namelijk altijd willen weten waar zijn puppy terecht komt en of zijn puppy een goede verzorging zal krijgen.