Een uitvaartverzekering is geen overbodige luxe

uitvaartverzekering verstandig

Veel mensen hebben een uitvaartverzekering. Na hun overlijden kunnen hun nabestaanden op een goede manier afscheid nemen. Ze hoeven hun nabestaanden niet op te zadelen met de kosten van hun uitvaart. Een uitvaart kost ruim € 8.000 (2019). Bovendien neemt de verzekeraar de nabestaanden veel geld uit handen.

Vergelijken van uitvaartverzekeringen is geen overbodige luxe

Ook het vergelijken van uitvaartverzekeringen is geen overbodige luxe. Er zijn zeker verschillen tussen de verzekeraars. Informatie over de verschillen tussen de uitvaartverzekeraars vind je op diverse websites. Zo kom je onder andere te weten dat de premie die je per maand moet betalen aanmerkelijk kan verschillen. Er zijn verzekeraars waar je circa € 9 premie per maand moet betalen, terwijl er ook verzekeraars zijn waar je circa € 13 per maand moet betalen.

De kosten van een uitvaartverzekering per leeftijd

Sluit je de verzekering pas op latere leeftijd af? Dan moet je een hogere premie betalen. De premie die je moet betalen verschilt per verzekeraar. Een korte zoektocht op het internet levert een keurige grafiek op met de hoogte van de premie die door een vijftal zorgverzekeraars per leeftijd wordt gevraagd, De verschillen zijn aanzienlijk. Dankzij deze grafiek kun je direct zien welke verzekeraar voor jouw leeftijd get goedkoopste is.

De factoren waarvan de premie van een uitvaartverzekering afhankelijk is

• De leeftijd, een van de factoren, is zojuist genoemd. Als je jong bent als je de uitvaartverzekering afsluit betaal je minder premie. Als je op oudere leeftijd deze verzekering afsluit betaal je meer premie. Immers, de verzekeraar loopt dan meer risico.
• Ook de looptijd is van invloed op de hoogte van de premie. De looptijd, het moment tot wanneer je premie gaat betalen, spreek je af met de verzekeraar op het moment dat je de verzekering afsluit. De looptijd kan bijvoorbeeld twintig jaar zijn of tot het moment dat je komt te overlijden. Wie kiest voor een korte looptijd moet een hogere premie betalen.
• Ook het soort verzekering is van invloed op de hoogte van de premie. Je kunt kiezen voor een natura, een kapitaal of een combinatie van deze soorten.
• Het uitgekeerde bedrag. Dit is de vierde factor die van invloed is op de hoogte van de premie. Je hebt wellicht bepaalde wensen. Het uit te keren bedrag moet dan voldoende zijn om die wensen te vervullen. Je moet dus berekenen welk bedrag je ongeveer nodig denkt te hebben. Er zijn uitvaartverzekeraars die op hun website de mogelijkheid bieden om dit bedrag te berekenen.

Kinderen zijn vaak gratis meeverzekerd

Heb je kinderen en sta je op het punt om een uitvaartverzekering af te sluiten. Vaak zijn de kinderen gratis meeverzekerd. Dit is echter niet bij iedere verzekeraar het geval. Controle is noodzakelijk, want er zijn ook verzekeraars die de kinderen niet gratis meeverzekeren. Er zijn overigens ook verzekeraars die de kinderen alleen gratis meeverzekeren als ze binnen een bepaalde tijd zijn bijgeschreven. Lees daarom in ieder geval de polis. Zo voorkom je dat je kinderen niet worden meeverzekerd.