Energie vergelijken op duurzaamheid

Het is fijn om een goedkope energieleverancier te hebben, maar duurzaamheid is uiteindelijk belangrijker voor de lange termijn. Op onze website kun je energiekosten vergelijken en ook filteren op alleen groene stroom. Maar wat is groene stroom en waarom is het beter dan grijze stroom? We leggen het je hier uit.

Wat is groene stroom?

Groene stroom is afkomstig van duurzame energiebronnen. Dit zijn bronnen die onuitputtelijk zijn en minder CO2 produceren dan andere bronnen. Goede voorbeelden van groene energiebronnen zijn de zon en wind: ze zijn onuitputtelijk en bij het genereren van stroom komt geen CO2. Let wel op: bij de productie van zonnepanelen en windmolens wel.

Waarom is groene stroom belangrijk?

Volgens 97% van de klimaatwetenschappers hebben we te maken met een opwarming van de aarde die bedreigend is voor het huidige leven op aarde. Niet alleen CO2 houdt warmte vast, maar een ander broeikasgas, methaan ook. Dit komt door een toename van broeikasgassen in de atmosfeer die aan de mens te wijten is. Energieverbruik in huis en elders dragen bij aan CO2-uitstoot. Bij grijze stroom is de impact op het klimaat hoger dan bij groene stroom. Daarom kun je beter groene stroom afnemen. Daarbij is het belangrijk dat je zo weinig mogelijk stroom verbruikt, want ook aan gebruik van groene stroom kleeft CO2-uitstoot. Doe bijvoorbeeld de lichten uit in een vertrek waar je toch niet bent.

Welke energieleverancier biedt de groenste stroom?

De Consumentenbond deed samen met Natuur & Milieu en WISE onderzoek naar de duurzaamheid van 34 leveranciers. Er zijn maar liefst vijf energiemaatschappijen die een 10 scoorden en zes andere scoorden een acht of hoger. ENGIE haalde net geen 8 met een 7,7. Dit is informatie die je mee kunt nemen in je keuze voor een stroomleverancier. Op naar een leefbare toekomst voor de aarde!