Energieleverancier kiezen: hoe pak je dit aan?

De laatste jaren is er veel te doen rondom de energieprijzen, duurzaamheid en het kiezen van een energieleverancier. Je krijgt aan alle kanten erg veel informatie, maar wat is nu waar? Weet je zo waar je voor moet kiezen of zie je door de bomen het bos niet meer? Het is hoe dan ook verstandig om niets te overhaasten. Neem vooral de tijd om na te gaan wat je wensen zijn, wat de mogelijkheden zijn en ontdek wat de voordelen zijn voor jou als gebruiker. Iedere dag maakt ieder huishouden volop gebruik van energie. Binnen ieder gezin zijn er veel kleine en grote apparaten te vinden, die vaak ook dagelijks opgeladen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een laptop, telefoon of iPad. 

Wat zijn de energieprijzen van vandaag?

Hoe fijn zou het zijn als je per dag kunt zien wat de energieprijzen zijn? Sinds de komst van internet wordt dit mogelijk gemaakt. Je hebt zo een goed beeld van wat je per dag kwijt bent en op welk moment je het beste stroom kunt verbruiken. Als er gesproken wordt over de dynamische energieprijzen, is het goed om te weten dat deze de prijs per kWh aangeven die je moet betalen bij een dynamisch energiecontract. Per dag is het mogelijk om in te zien wat de actuele energieprijzen zijn. Dit staat namelijk gewoon online. Rond 15.00 uur in de middag worden de prijzen voor de volgende dag berekend en online geplaatst. Het voordeel voor jou als gebruiker, is dat je direct kunt anticiperen op het verbruik. Is morgen de prijs voor stroom hoger dan vandaag? Een goede reden om dan toch nog even de wasmachine aan te zetten. Zet de droger op de goedkoopste uren aan en heb je een elektrische auto? Snel nog even opladen dan!  

Kies voor duurzaamheid

Het is goed om na te gaan wat de mogelijkheden zijn qua duurzaamheid. Daarom kun je maar beter een zonneplan energie review doornemen. Je komt er dan ook snel achter dat je hierbij geen vaste prijs gaat betalen, maar een prijs per uur. Het voordeel wat je dan hebt, is dat je altijd de juiste prijs betaalt. Soms betaal je wat meer per uur en soms wat minder. Je bepaalt namelijk zelf welk uur je wel of geen stroom gaat gebruiken. Als je veel kleine apparaten gebruikt, dan merk je niet zo snel de verschillen, maar als je veel grote apparaten gebruikt juist wel. Sommige apparaten verbruiken de hele dag door veel stroom, let dan ook goed op! Als je de apparaten niet gebruikt kun je beter de stekkers eruit doen, zodat het niets kost.  

Groene stroom, zonnepanelen en misschien ook wel windenergie, er zijn tal van opties als je denkt aan duurzaamheid. Maar bespaar ook wanneer je kunt, want we moeten samen werken aan een beter milieu. Alle beetjes helpen, zorg dat je de tijd neemt om een goede energieleverancier te zoeken, maar zorg ook voor inzicht in je eigen verbruik.