Energiezuinig wonen

Woningisolatie is milieuvriendelijker

De meeste huishoudens in Nederland zijn nog altijd niet voldoende geïsoleerd, terwijl je met een goede isolatie ontzettend voor geld kan besparen. Isolatie heeft eigenlijk alleen maar voordelen: lagere energiekosten, minder CO2-uitstoot en bovendien minder kou en tocht in huis. Daarnaast ben je bewust bezig met het huis voorbereiden op aardgas en energieneutraal wonen. Woningisolatie is een win-win situatie voor zowel jezelf als voor het milieu. In dit blog gaan we dieper in op goed geïsoleerde en energiezuinige woningen.

Is mijn huis goed geïsoleerd?

Het kan voorkomen dat het huis een lange tijd geleden al geïsoleerd is maar wellicht met een te dunne laag, hierdoor kan de warmte toch ontsnappen en blijft de energierekening oplopen. Over het algemeen is het zo dat hoe ouder het bouwjaar van een huis, hoe slechter het geïsoleerd is. Bijna alle huizen die voor of in 1975 zijn gebouwd zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Vaak is er alleen sprake van dakisolatie omdat de zolder verbouwd werd en de huizen destijds dubbel glas kregen. Tot ongeveer 1992 zijn de woningen slecht of matig geïsoleerd met een veel te dunne isolatielaag. De jaren na 1992 werden de huizen geïsoleerd met goede dak-, gevel- en vloerisolatie. Deze woningen zijn energiezuiniger en betalen dan ook in verhouding minder aan energiekosten dan slecht of matig geïsoleerde woningen.

Heb ik een energiezuinige woning?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet je eerst weten welke delen van je huis nog niet goed of nog helemaal niet zijn geïsoleerd. Sinds 2015 heeft elke woning in Nederland een energielabel toebedeeld gekregen, hiermee kun je eenvoudig zien of een huis energiezuinig is. Je kan een energiezuinige woning creëren door verschillende soorten isolatie in huis toe te passen. Veel gebruikte manieren om het huis goed te isoleren is spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Wanneer je een energiezuinige woning hebt moet er absoluut gebruik worden gemaakt van deze manieren van isoleren. Wanneer je het huis nog energiezuiniger wilt maken kun je denken aan een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp. Ben je van plan om een vloerverwarming aan te leggen? Dan is extra vloerisolatie een goed idee.

Een woning energiezuiniger maken hoeft overigens niet veel te kosten. Gemiddeld verdien je de kosten van woningisolatie tussen de 2 en 7 jaar terug, je moet het dan ook eerder zien als investering. Dus waar wacht je nog op? Vergelijk eenvoudig de prijzen van woningisolatie en bespaar extreem veel kosten!