Feiten over zorgverzekeringen

Rondom de verschillen tussen zorgverzekeringen gaan wat fabels en feiten in de rondte. Hoe weet je nu wat wel waar is en wat niet? Wij helpen je hierbij door alle feiten over zorgverzekeringen netjes voor je op een rijtje te zetten. Zo kun jij door middel van die feiten de zorgverzekeringen gaan vergelijken en gaan kijken welke het beste bij jou past. Lees dus snel verder als je benieuwd bent naar de feiten. 

Een bezoek aan de huisarts brengt geen extra kosten met zich mee

Het is een feit dat een bezoek aan de huisart geen extra kosten met zich meebrengt. Dit betekent dat het ook niet wordt verrekend met jouw eigen risico. Medicijnen die je voorgeschreven krijgt door de huisarts, of vervolgafspraken bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut worden wel verrekend met het eigen risico. Ook voor bloedprikken betaal je eigen risico. Het ligt er dus aan wat de huisarts als vervolgstap aangeeft, of je wel of geen eigen risico moet betalen. Via Vergelijkdezorgverzekeringen.nl kun je ook controleren wanneer iets wel onder het eigen risico valt en wanneer niet. 

Je wordt door elke basisverzekering geaccepteerd

Dat je door elke basisverzekering geaccepteerd wordt, is ook iets wat vaststaat. Elke zorgverzekeraar is verplicht je te accepteren. Je leeftijd, geslacht, ziekte of gezondheid mogen geen invloed  hebben op de acceptatie voor de basisverzekering. Je hebt dus honderd procent zekerheid dat je voor elke basisverzekering wordt geaccepteerd. Daarentegen kun je wel geweigerd worden voor een aanvullende verzekering, als de verzekeraar daar redenen voor heeft. 

De eigen bijdrage is niet hetzelfde als het eigen risico 

Wanneer het nodig is betaal je altijd eerst zelf het eigen risico ‘dit is minimaal 385 euro’ voordat je zorgkosten vergoed worden vanuit de basisverzekering. De eigen bijdrage staat weer los van het eigen risico en betaal je altijd voor bepaalde soorten zorg. 

Het eigen risico geldt bij verzekerden vanaf achttien jaar 

Het eigen risico geldt alleen voor verzekerden vanaf achttien jaar. Dit is omdat je pas vanaf je achttiende jaar zelf premie betaalt. Voordat je achttien bent is het kind altijd meeverzekerd op de polis van een van de ouders of verzorgers.