Dat rijmt bijna! Maar da’s natuurlijk niet zo belangrijk. Wel de vraag wat je er allemaal mee kunt en welke verschillende soorten er precies zijn.
Wacht even. Tyleen? Dat komt helemaal niet bekend voor. Gaan we nou moeilijk doen? Want dan kun je beter gewoon kunststof gebruiken voor… voor… wat voor systeem?
Rustig maar. Kalm. Diep ademhalen. Het komt allemaal helemaal goed. Want het is echt niet zo dat we een heel nieuw concept introduceren. Bovendien: nieuw is goed. Vooruitgang is welkom. De toekomst is onze vriend(in).
Hopen we.
Maar voordat we daar zijn, zullen we het met ‘t heden moeten doen. En in de tegenwoordige tijd bestaat een materiaal dat tyleen heet. Dit is een kunststof en daar bestaan nou eenmaal verschillende soorten van. Gelukkig maar, want lang niet elk type is voor iedere klus geschikt. Laten we echter niet op de zaken vooruit lopen. Eerst zouden we stil moeten staan bij de vraag: wat is tyleen nou eigenlijk?
Wat is tyleen nou eigenlijk?
Zie? Daar is ‘ie al. We gaven hiervoor al aan dat er voor de meest uiteenlopende doeleinden ook verschillende soorten kunststof bestaan. Dat is dan ook de reden dat je onder andere polypropyleen, polyethyleen, polyester, polystyreen niet zomaar door elkaar mag gebruiken. Kies voor welke verbinding dan ook dus niet zomaar een materiaal uit maar lees je eerst in omtrent de toepassingen waar de polymeren voor zijn bedoeld. Of laat je informeren door een expert.
Daarmee is de vraag echter nog niet beantwoord. We noemden polyethyleen al, wat de volledige naam is voor tyleen. Het materiaal is perfect om water dan wel gas door te laten stromen. Echter, geen slang is voor beiden geschikt. Er bestaan dan ook twee ondersoorten.
Hou houd ik die twee ondersoorten nou weer uit elkaar?
Dat is gelukkig een peulenschil. Aan de zijkant van een waterslang is een blauwe streep in de lengte aangebracht. Die kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de beregening van je tuin. Maar voor gas heb je dan juist weer een buis nodig die van een gele streep voorzien is. Staat er HDPE op het etiket of wordt het elders – bijvoorbeeld op de slang zelf – aangegeven? Dan weet je al helemaal zeker dat je er gas doorheen kunt laten lopen. De afkorting staat namelijk voor hogedruk polyethyleen. Voor water heb je een veel lagere druk nodig, waar dan ook weer de juiste slangen voor te vinden zijn.
We hopen dat het onderscheid op deze manier een beetje duidelijk is en dat je weet op basis waarvan jij helemaal zelf je leidingen aan kunt leggen.