Glas-folie of glas-glas zonnepanelen: wat is de beste keuze?

glas-folie of glas-glas zonnepanelen

Het kiezen voor zonnepanelen is één van de manieren om een pand te verduurzamen. Er zijn verschillende keuzes die je kunt maken met betrekking tot zonnepanelen, bijvoorbeeld de keuze tussen glas-folie zonnepanelen of glas-glas zonnepanelen. Maar wat is dan precies het verschil hiertussen? En waar vind je deze zonnepanelen? Er zijn verschillende websites die je hierbij kunnen helpen. Zo kun je een bedrijf vinden dat jou helpt aan glas-glas zonnepanelen via offerte.nl

Glas-folie zonnepanelen

Glas-folie zonnepanelen zijn de zonnepanelen die je het meeste ziet in het straatbeeld. Glas-folie zonnepanelen zijn opgebouwd uit een laag glas, een laag zonnecellen gevolgd door een laag kunststof folie. Het zijn zonnepanelen die in principe door ieder bedrijf verhuurd worden en door veel bedrijven ook verkocht worden. 

Glas-glas zonnepanelen

Qua opbouw verschillen glas-glas zonnepanelen niet veel van glas-folie zonnepanelen. Glas-glas zonnepanelen zijn opgebouwd uit een laag glas, een laag zonnecellen gevolgd door nog een laag glas. Het grote verschil zit hem dus in de laag aan de achterzijde. Omdat deze zonnepanelen geen anti-reflectie structuur hebben, hebben deze zonnepanelen een glimmend effect. Behalve dat veel mensen dit niet mooi vinden, kun je hier ook door verblind worden. 

Verschil in prijs

Wellicht speelt de prijs een belangrijke rol bij de keuze voor het type zonnepanelen. Het is goed om te weten dat de prijs van glas-glas zonnepanelen over het algemeen 20 tot 50% hoger ligt dan de prijs van glas-folie zonnepanelen. Dit kan door meerdere redenen verklaard worden:

  • Een glas-glas zonnepaneel is zwaarder en dit zorgt onder andere voor hogere transportkosten. 
  • Daarnaast ondergaat een glas-glas zonnepaneel een ingewikkelder productieproces. Tijdens het maken van het zonnepaneel mogen er geen luchtbelletjes ontstaan. Eén luchtbelletje zorgt er al voor dat het zonnepaneel niet bruikbaar is. 

De beste keus voor jou

Het is verstandig om te kijken naar welke zonnepanelen het beste bij jou passen. Glas-folie zonnepanelen zijn goedkoper in de aanschaf en hierdoor duurt het minder lang voordat je je investering hebt terugverdiend. Spelen financiën voor jou een belangrijke rol bij de aanschaf, dan kun je het beste kiezen voor glas-folie zonnepanelen. Glas-glas panelen zijn een stuk duurder in de aanschaf in vergelijking met glas-folie zonnepanelen. Maar daar staat ook tegenover dat glas-glas zonnepanelen langer mee gaan en vaak betere garantievoorwaarden hebben vanuit de fabrikant. Daarnaast hebben ze gedurende de jaren minder vermogensverlies.