Goedkope thuisgym maken

goedkope thuisgym maken

De sportscholen zijn weer gesloten, wat betekent dat veel Nederlands moeilijker aan hun dagelijkse portie beweging komen. Ben jij gek op krachttraining en mis je de sportschool gigantisch? Dan is het inrichten van een homegym misschien wel wat voor jou. Je kunt dan altijd thuis sporten en bent niet meer afhankelijk van de sportschool en eventuele maatregelen van de overheid. In deze blog op Betervergelijken.nl lees je hoe jij een goedkope thuisgym kunt maken!

Wat heb je nodig voor een goedkope homegym? 

Ben jij van plan om een goedkope homegym te maken? Dan wil je vast weten welke materialen je precies nodig hebt. Natuurlijk is dit afhankelijk van welke fitness oefeningen jij precies wil doen. De krachttraining materialen hieronder kun je aanschaffen voor een thuisgym waar je alle spieren kunt trainen. 

  • Olympische halterstang met schijven
  • Fitnessbank
  • Verstelbare dumbbells
  • Squatrack met Pull-up stang
  • Springtouw

Olympische halterstang

Met een halterstang en schuiven kun je in principe alle oefeningen doen die nodig zijn om je spieren te trainen. Je kunt hiermee onder andere de Bench Press, Barbell Row, Military Press, Squat en Deadlift doen. Dit is echt de basis van jouw thuisgym. 

Wil je een goede kwaliteit barbell en schijven? Dan raden we je aan om voor een Olympische halterstang te gaan. Let wel op de diameter van de stang, deze is vaak 50mm. Kijk hier goed naar als je schijven gaat bestellen. De kosten van een stang variƫren tussen de 75 euro en 100 euro. Dus zelfs met een beperkt budget kun je een stang kopen en alle basisoefeningen doen.

Fitnessbank

Een bankje is natuurlijk ook erg handig bij het uitvoeren van fitness oefeningen in jouw goedkope thuisgym. Hier kun je verschillende oefeningen op uitvoeren waarbij je moet zitten of liggen. Denk aan de Incline Dumbbell Press, Seated Shoulder Press, Dumbbell Row en Concentration Curl. Je hebt de keus uit vaste fitnessbankjes en verstelbare fitnessbanken. 

Wij raden aan om een verstelbare fitnessbank te bestellen, aangezien deze meer mogelijkheden geeft. Je kunt de rugleuning in verschillende standen zetten, waardoor je zowel liggende als zittende oefeningen kunt uitvoeren. Goedkope bankjes heb je voor ongeveer 70 euro. Heb je meer te besteden? Dan kun je voor een luxe uitvoering gaan van ongeveer 250 euro. 

Dumbbells

Met de halterstang kun je alle grote (compound) oefeningen doen. Wil je isolatie-oefeningen doen voor kleinere spiergroepen? Dan kun je dumbbells kopen voor jouw homegym. Je kunt hiermee oefeningen als de Dumbbell Curl, Side Raises, Front Raises en Dumbbell Tricep Extensions doen. 

Om ruimte (en geld) te besparen kun je verstelbare dumbbells kopen. Hier kun je zelf schijfjes op draaien om het gewicht in te stellen. Zo kun je met 1 setje dumbbells verschillende oefeningen doen voor alle spiergroepen. Een borstoefening doe je waarschijnlijk zwaarder dan een oefening voor je biceps. Goedkope verstelbare dumbbells haal je voor ongeveer 50 euro. Er zijn echter ook ultra luxe dumbbells verkrijgbaar voor bijna 1000 euro per set.

Squatrack

Never skip legday! Daarom mag een squatrack niet ontbreken in jouw goedkope thuisgym. Je gebruikt het squatrack voor oefeningen als de Squat (duhhh), maar je kunt hem ook gebruiken voor een Incline Bench Press en Military Press. Kies je bovendien voor een squatrack met optrekstang, dan kun je hier ook de Pull Up uitvoeren. Zo heb je 1 apparaat voor het trainen van je beenspieren en rugspieren. 

Je wil graag zoveel mogelijk geld besparen, maar kies bij een squatrack wel voor de hoogste kwaliteit. Het is belangrijk dat deze stevig en stabiel is, want je wil geen ongelukken met een stang in je nek. Houd rekening met een uitgave van ongeveer 400 tot 500 euro voor een robuust squat rack. 

Springtouw

Cardio mag uiteraard niet ontbreken. Misschien houd je er niet zo van, maar een degelijke warming-up voor je training en wat cardio na je training houdt je fit en gezond. Bij het bouwen van een goedkope thuisgym kun je een springtouw aanschaffen. Dit is eenvoudiger en neemt minder ruimte in beslag dan een crosstrainer, hometrainer of loopband. 

Bovendien is een springtouw veel goedkoper. Voor 10 euro haal je al een goed springtouw in huis waarmee je aan je fitheid kan werken. 

Met de bovenstaande materialen kun jij een goedkope thuisgym maken. Omdat je bespaart op abonnementskosten verdien je de investering snel weer terug.