Vroeger kon er worden vastgesteld dat de meeste mensen die gingen samenwonen getrouwd waren. Dat zorgde ervoor dat er altijd standaard sprake was van een bepaalde wettelijke basis. Tegenwoordig is dat natuurlijk niet langer het geval. Het merendeel van de mensen die samenwonen of van plan zijn om dat te doen hebben niet de intentie om te gaan trouwen. Dat is natuurlijk op zich ook helemaal geen probleem. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er op die manier geen sprake is van ook maar enige wettelijke basis. Daar kan je wel voor zorgen door het laten opstellen van een samenlevingscontract. Zou jij graag precies te weten willen komen wat er allemaal staat opgenomen in een dergelijk contract? Wil je bovendien ook graag ontdekken welke voordelen er allemaal precies aan verbonden zijn? Dan is het zeker interessant om even verder te lezen!
Met welk probleem worden koppels soms geconfronteerd?
Het feit dat mensen er tegenwoordig nog maar nauwelijks voor kiezen om te trouwen heeft zowel voor- als nadelen met zich meegebracht. Eén van de belangrijkste nadelen heeft betrekking tot samenlevende koppels die ervoor hebben gekozen om niets op papier te zetten, in de vorm van een samenlevingscontract. Zolang men een koppel vormt is er natuurlijk geen probleem. Dat verandert echter op het moment dat er problemen ontstaan en beide partners uit elkaar willen gaan. In dat geval kunnen er al snel heel wat vervelende discussies ontstaan die de breuk alleen maar nog pijnlijker zullen maken.
Hoe kan een samenlevingscontract bovenstaande voorkomen?
De discussies evenals problemen die kunnen ontstaan wanneer partners zonder wettelijk document gaan samenwonen kunnen eigenlijk nagenoeg allemaal worden voorkomen door het laten opstellen van een samenlevingscontract. In een dergelijk document kunnen heel wat verschillende bepalingen worden vastgesteld. Voor deze bepalingen geldt overigens dat ze niet allemaal betrekking hebben tot de beide partners. Ook de kinderen kunnen bijvoorbeeld perfect in dit document worden opgenomen. Enkele voorbeelden voor wat de inhoud van zo’n contract betreft zijn:
- Hoeveel geld moeten beide partners maandelijks storten voor het huishouden?
- Wordt er door één van de partners meebetaald voor het kind van de andere partner?
- Welke inboedel behoort toe aan welke partners?
Bovenstaande drie voorbeelden zijn uiteraard nog maar het puntje van de ijsberg. In de praktijk kan je een samenlevingscontract dan ook zo uitgebreid maken als je zelf wil. In het merendeel van de gevallen kan er hoe dan ook worden vastgesteld dat de focus komt te liggen op de eigendommen waar de partners over beschikken. Het spreekt namelijk voor zich dat niemand deze wil verliezen wanneer blijkt dat de relatie de verwachtingen niet meer weet in te lossen.
Voorkom problemen met een samenlevingscontract
Een breuk tussen twee partners kan bijzonder hard zijn. Dit ook op emotioneel vlak. Het laatste wat je dan wil is dat alles nog eens bemoeilijkt wordt door bijvoorbeeld discussies over wie over welke eigendommen beschikt. Bovendien spreekt het voor zich dat ook het kind niet de dupe mag zijn van de breuk. Echt alle problemen voorkomen is moeilijk, maar door gebruik te maken van een samenlevingscontract zal je wel kunnen vaststellen dat een aantal niet onaanzienlijke issues op zeer efficiënte wijze voorkomen kunnen worden.