Het verschil tussen een laminaat en PVC vloer

Ben jij je aan het oriënteren op een nieuwe vloer en ben jij benieuwd wat nu eigenlijk écht het verschil is tussen laminaat- en PVC vloeren? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Wij hebben in dit artikel namelijk uitleg verzameld wat de beide vloeren soorten precies zijn en zo kan jij precies spotten wat de verschillen zijn. Wel zo fijn!

Wat is laminaat?

Een laminaatvloer, misschien wel de meest verkochte en meest bekende vloer op de markt, is een vloer die bestaat uit meerdere laagjes opgebouwd van verschillende materialen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een beschermlaag aan de bovenzijde, maar ook aan een fotolaag waardoor de plank de uitstraling krijgt die hij heeft. Laminaat is relatief eenvoudig te leggen doordat de planken in elkaar te klikken zijn. De verbinding is dus relatief gemakkelijk en toegankelijk. Wanneer je een dergelijke vloer legt is het aangeraden om hierbij een goede ondervloer te gebruiken. Laminaat kan, wanneer hier géén goede ondervloer onder ligt, namelijk geluid opleveren bij het lopen. Over het algemeen is laminaat ietwat goedkoper in aanschaf ten opzichte van PVC. Pas echter wel op, er zijn enorm veel soorten laminaat op de markt waarbij goedkoop uiteindelijk duurkoop wordt.

Wat is PVC?

PVC is eigenlijk een soort materiaal waarvan deze soort vloeren wordt gemaakt. PVC vloeren bestaan niet uit hout, zoals dit bij bijvoorbeeld parket en laminaat wel het geval is, maar bestaat uit verschillende soorten kunststof. Een dergelijke “kunststof vloer” komt natuurlijk met een groot aantal voordelen ten opzichte van houten vloeren. Zo is deze over het algemeen eenvoudig schoon te houden en te onderhouden. Maar ook zijn dergelijke PVC vloeren vaak waterbestendig en zijn ze erg goed in het geleiden en vasthouden van warmte. Ideaal dus om bijvoorbeeld te combineren met een vloerverwarming. 

Twee soorten PVC vloeren

Binnen de vloeren soort PVC is nog er een scheiding aan te brengen in het soort vloer. Niet alle soorten PVC zijn namelijk hetzelfde. Eén van de makkelijkste verschillen die je hierin kunt aanwijzen is de manier van leggen. Binnen PVC heb je namelijk te maken met Click PVC en Plak PVC. Click PVC is een soort vloer die, net zoals bijvoorbeeld laminaat, in elkaar geklikt wordt en de planken op die manier verbindt. Voor een dergelijke vloer is dan dus ook een ondervloer nodig. Plak PVC is, misschien ietwat voor de hand liggend, een vloer die moet worden geplakt aan de ondergrond. Voor deze vloer is een egale ondervloer dus noodzakelijk, maar hoeft niet speciaal een dempende ondervloer te worden aangebracht.

Vraag advies aan de experts

Wil jij er zeker van zijn dat jij een goede keuze maakt op het gebied van de vloer in jouw woning? Zorg er dan altijd voor dat je informatie inwint bij een échte expert op dit gebied. Aanbieders van vloeren, zoals bijvoorbeeld Solza.nl, helpen je altijd maar wat graag bij vraagstukken en hebben daarnaast enorm veel kennis over welke soort vloer het beste bij jou past. Maak hier dus vooral gebruik van.