Het vinden van de juiste goedkope autoverzekering

In ons land zijn we gek op koopjes, aanbiedingen en andere manieren om maar zoveel mogelijk geld in de portemonnee te houden. Het is bij de goedkope autoverzekering niet anders. Hoewel de autoverzekering bijzonder belangrijk is en je kan verhoeden voor ernstig leed op allerlei vlakken, zien we het als een noodzakelijk kwaad. Ten onrechte, want een verzekering sluit je  af voor je eigen bestwil. Neemt niet weg dat de woorden goedkope autoverzekering het vaakst gezocht worden via de zoekbalk van de zoekmachines.

Let liever op een verzekering met een goede prijs- kwaliteitsverhouding

Nog heel even en de jacht op de goedkope autoverzekering breekt weer uit. Of beter: naar de goedkoopste autoverzekering. Het loopt immers weer richting het einde van het jaar en dat zijn de overstap maanden geworden. Nu het gemakkelijk is om over te stappen van de ene naar de andere verzekeraar, wordt van die optie gretig gebruik gemaakt. Daarbij is de prijs die je betaalt voor een verzekering leidend. Alsof de polisvoorwaarden er verder niet toe doen. Het is echter altijd beter een verzekering te vinden met een goede prijs- kwaliteitverhouding in plaats van alleen te selecteren op een goedkope verzekering.

Overstappen naar een andere verzekeraar was nog nooit zo gemakkelijk

De overstap maanden dus. Overstappen naar een andere verzekeraar is gemakkelijker dan ooit te voren. In feite wordt alles voor je gedaan. Zelfs de huidige verzekeraar wordt ingelicht en zelf merk je niets van de vlekkeloze overstap van de goedkope naar de nog goedkopere autoverzekering. Het zal dit jaar niet anders zijn. Dat veel mensen juist de autoverzekering vergelijken en kijken of er een goedkope autoverzekering beschikbaar is, is logisch. Iedereen die met de auto de weg op gaat, is namelijk verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dat geldt overigens voor de meeste EU landen. Verzeker jij je auto niet, dan wacht je een forse bekeuring als de politie je aanhoudt en ziet dat de auto niet verzekerd is. Dan kun je maar beter een goedkope autoverzekering afsluiten. Ook als je een auto hebt die op de openbare weg staat maar waarin je nooit een meter rijdt, moet tenminste WA verzekerd zijn.

Geen dekking voor de schade aan je eigen vierwieler

In ons land ben je minimaal verplicht een WA verzekering af te sluiten. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Het is de verzekering met de minste dekking en tevens ook de goedkoopste autoverzekering die er is. Krijg je een ongeval, dan is alleen de schade verzekerd die jij veroorzaakt hebt aan anderen verzekerd. De eigen schade dus niet. Voor iets meer geld sluit je een WA+ beperkt casco verzekering af. Nog steeds is de schade aan de eigen auto niet vergoed als je bij een aanrijding betrokken bent. Wel geldt een bredere dekking en is je auto bijvoorbeeld verzekerd tegen diefstal. Dat geldt ook voor brand en joyriding. De meest uitgebreide verzekering is de allrisk verzekering, ook wel WA+ volledig casco genoemd.

Pechhulp verzekering en vergeet ook de rechtsbijstandverzekering niet

Met een allrisk verzekering heb je geen goedkope autoverzekering, maar wel de beste. Nu namelijk geldt alles wat geldt voor de verzekering beperkt casco en is de auto wel verzekerd voor de geleden schade bij een ongeval. Dat is zelfs zo als de aanrijding je eigen schuld is. Behalve deze verzekeringen kun je nog een stap verder gaan. Een goedkope autoverzekering is dan wel al uit zicht. Zo kun je besluiten een inzittendenverzekering af te sluiten. In geval van een ongeval en blijvende invaliditeit en overlijden wordt dan eenmalig een bedrag uitgekeerd. Verder kun je een pechhulp verzekering aangaan en kiezen voor een rechtsbijstandverzekering. Mocht je door de auto in conflict raken, dan heb je altijd juridische ondersteuning en dat kan soms bittere noodzaak zijn. En zo zijn er verschillende manieren om je auto perfect te verzekeren. En let op, niet omdat het moet, maar voor je eigen bestwil.

Er bestaan nogal wat verschillen tussen de premies die berekend worden

In de zoektocht naar een goedkope autoverzekering merk je dat er nogal wat verschillen bestaan tussen die premies. Zelfs als je in soortgelijke auto rijdt. In de eerste plaats betaal je als beginnend chauffeur meer premie dan normaal is. Dat geldt ook voor mensen op gevorderde leeftijd. Dit is zo omdat beide groepen eerder kans hebben om bij een aanrijding betrokken te raken. Daarnaast speelt het type auto een rol. Zo zijn zware auto’s altijd duurder in de verzekering. Dit is zo omdat een zware auto meer schade aan kan richten dan een lichtere uitvoering.

Nieuwsgierig naar de beste premie voor jouw autoverzekering?

Misschien kun je ergens een paar euro goedkoper

Belangrijke factor bij de hoogte van de premie is ook het aantal schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren, hoe minder premie. En andersom natuurlijk. Ook een rol speelt je woonplaats. Is dat Amsterdam, dan betaal je meer premie dan iemand die ergens in een gehucht in Friesland woont. Dit is ook omdat het risico op een ongeluk groter is in de grote stad dan op het platteland. En uiteraard is er verschil in wat een verzekeraar rekent. De zoektocht naar een goedkope autoverzekering is dus niet moeilijk. Online vind je verschillende tools die je verder helpen. En vergeet niet om straks de vergelijking met andere verzekeraars te maken. Misschien kun je ergens een paar euro goedkoper. En stel je voor dat je die euro’s mis zou lopen.

Tien jaar of ouder? Dan kies je de WA verzekering

Voor de goede orde; heb je een jonge auto die tot maximaal vijf jaar oud is, dan doe je er verstandig aan een allrisk verzekering af te sluiten. Tot een leeftijd van tien jaar kiezen de meeste mensen voor een WA+ beperkt casco verzekering. De auto’s van tien jaar en ouder worden eigenlijk alleen maar WA-verzekerd. Overigens ben je helemaal vrij in de keuze voor de verzekeringsvorm. Je mag je oudere auto dus best duur verzekeren. Dat is helemaal aan jezelf. Het is echter niet typisch iets Nederlands, om de auto over te verzekeren en elke maand eigenlijk teveel premie te betalen in relatie tot de waarde van de auto.