Hoe herken ik een daklekkage?

Een lek in het dak van je huis betekent dat je dringende reparatie maatregelen moet nemen om verdere schade te voorkomen. Maar hoe herken je nu een daklekkage?

De lekkage lokaliseren

Lokaliseren waar het lek precies zit, is vaak het moeilijkste deel. Het is vrij gemakkelijk om schimmelgroei of watervlekken op het dak te herkennen. Maar zodra het water het dak is binnengedrongen, wordt het gemakkelijk afgeleid door zaken als isolatie. Het zou dus heel goed kunnen dat je een vlek in het plafond van de hoekkamer ziet, terwijl de lekkage op het dak veel verder zit.

Precieze oorzaken achterhalen

Natuurlijk moet je eerst de oorzaken en de exacte locatie identificeren om met de reparatie te kunnen beginnen. Het is dan ook geen wonder dat de meeste dakreparatieklussen met een bepaalde hoeveelheid detectivewerk beginnen. Met de volgende tips kun je snel door de behuizing heen breken en de lekkage verhelpen voordat de schade groter wordt.

Bouwtekeningen controleren

De eerste stap is om een overzicht te krijgen van de sanitaire voorzieningen van het huis. Zo sluit je uit dat de lek te wijten is aan verlies van water uit een pijp die door het bovenste deel van het huis loopt. Zodra je hebt geverifieerd dat er daar geen beschadigde leidingen zijn, dan kun je er haast zeker van zijn dat de lekkage aan de bovenkant van het dak is ontstaan, meestal als gevolg van regenwater dat erop wordt afgezet.

Beschadigde isolatie volgen

Isolatie verslechtert sneller dan hout. Mocht een deel van de isolatie beschadigd zijn, houd er dan rekening mee dat de lekkage zelf enkele meters verder kan zijn. Verwijder zorgvuldig alle isolatie rondom de plek de tekenen van het lek te merken zijn. Op die manier kun je de richting van het water volgen. Vergeet niet om de juiste beschermingsmiddelen te dragen wanneer je met isolatie werkt.

Regenval simuleren

Een vrij gemakkelijke manier om na te gaan waar het lek zit, is door met een slang water op het dak te gieten. Daarmee simuleer je neerslag. Je kunt op die manier de exacte plaats detecteren waar de eerste druppels water in het huis verschijnen. Wil je je dakreparatie door deskundigen laten doen? Neem het zekere voor het onzekere en schakel een professioneel dakdekkersbedrijf in Waalwijk in!