Hoe kan je kosten besparen met raamdecoratie?

raamdecoratie

Raamdecoratie is onmisbaar in je woning. Het verduistert, houdt zonlicht tegen en het verhoogt je privacy. Voordat je nieuwe gordijnen aanschaft, kun je eenvoudig online vergelijken welke het voordeligst uit de markt komt. Dit is een goede manier om kosten te besparen. Maar wist je dat je met raamdecoratie zelf ook kosten kan besparen? Lees hier met welke raamdecoratie je jouw energieverbruik kan verminderen.

Isolerende functie van raamdecoratie: energiekosten besparen!

Raamdecoratie is er dus niet alleen om zonlicht tegen te houden en om jouw privacy te vergroten. De isolerende functie is minstens zo belangrijk. In de zomer kun je zonwering gebruiken om de (zon)warmte tegen te houden. Je verbruikt minder energie door de airco en ventilator uit te laten.

In de winter houdt raambekleding de warmte juist binnenshuis. Dankzij goede isolatie zijn jouw stookkosten een stuk lager. Wist je dat maar liefst 37% van de warmte verloren gaat via het raam?

Top 8 meest isolerende raamdecoratie

 1. Verduisterende dubbele honingraat plisségordijnen
 2. Verduisterende rolgordijnen
 3. Rolgordijnen met een gemetalliseerde achterkant (screendoeken)
 4. Aluminium jaloezieën
 5. Shutters
 6. Houten of stoffen jaloezieën
 7. Lamellen van kunststof
 8. Verduisterende overgordijnen en vouwgordijnen

Nummer 1: dubbele honingraat plisségordijnen

Plisségordijnen bestaan uit een systeem waaraan een geplooide (plissé) doek is bevestigd. Vanaf zijaanzicht ziet de stof eruit als een zigzag (bij een enkele stof) of als een honingraat (bij een dubbele stof). Plisségordijnen kies je met een verduisterende, licht doorlatende of transparante stof.

De meest isolerende vorm is een plisségordijn met een verduisterende, dubbele honingraatstof. Aan de binnenkant van de stof zit een aluminium binnenlaag die extra isolerend werkt. Bij plissés kun je:

 • Het doek vrij hangen (in het midden van het raam), zodat je de stof alleen op ooghoogte hebt hangen. Je krijgt op deze manier wel licht binnen via de boven- en onderkant.
 • het doek helemaal open doen, voor een open sfeer
 • het doel helemaal sluiten, voor maximale privacy

Nummer 2: maximaal verduisterende rolgordijnen

Rolgordijnen zijn erg populair en eenvoudig te bedienen. Je hebt bij rolgordijnen de keuze uit alle kleuren en verschillende soorten stoffen: transparant, semi-transparant, verduisterend of screendoeken. Het past bij elk interieur, want je kunt rolgordijnen online naar wens samenstellen.

De meest isolerende rolgordijnen zijn de verduisterende en rolgordijnen met gemetalliseerde achterkant (ook wel screendoeken, door de zilveren reflectie laag). Slaapkamer rolgordijnen zijn vaak voorzien van een blackout coating en zijgeleiding, zodat er minimaal licht naar binnenkomt.

Overige tips om kosten te besparen

 • Hang je raamdecoratie niet voor de verwarming. Er wordt dan namelijk voor niets gestookt, want de warmte nergens naar toe kan. Ook kun je beter geen kasten of bankstellen voor je verwarming zetten.
 • Zorg dat je raamdecoratie ’s avonds en ’s nachts gesloten is. De warmte blijft dan meer binnen. Dit is niet alleen goed voor de energiebesparing, maar ook nog eens een stuk gezelliger.
 • Heb je nog geen dubbel glas? Dan is het wel interessant om te kijken naar de mogelijkheden. Dubbel glas werkt beter isolerend dan enkel glas. Als dit geen optie is, dan is het goed om te weten dan enkel glas in combinatie met goede, isolerende binnen zonwering zelfs beter isoleert dan alleen dubbel glas zonder raamdecoratie.