Hoe kies je als ZZP’er een goede accountant?

Hedendaagse zelfstandigen zonder personeel, ofwel ZZP’ers, hebben het vaak razend druk om hun bedrijf draaiende te houden. Hoe meer specialistische taken je als ondernemer kunt uitbesteden, hoe beter het daarom is. De tijd die je vrijmaakt door bijvoorbeeld de ICT of fiscale en administratieve zaken door een expert te laten doen, kun je dan besteden aan bedrijfsgroei, innovatie of verkoop van jouw producten of diensten. Om deze reden maken veel ZZP’ers gebruik van een accountant voor ZZP’ers, om door die persoon de boekhouding en fiscale zaken te laten regelen. Maar hoe kies je een goede accountant voor ZZP’ers uit als je niet thuis bent in deze specialistische bedrijfstak? We hebben de nuttigste tips voor je verzameld om een passende accountant te vinden als zelfstandige!

Bepaal of je een accountant of een boekhouder nodig hebt

Een eerste aandachtspunt om een geschikte professional te vinden die jouw fiscale zaken kan regelen, is om te beslissen op je een accountant of een boekhouder nodig hebt. Beide beroepsgroepen lijken op elkaar, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen een accountant en een boekhouder. Zo mag iedereen de beroepsnaam boekhouder dragen, ook jij en ik. Maar accountant is een beschermd beroep. Wil je de garantie op een professional, kies dan altijd voor een accountant. Wel zijn accountants wat duurder dan boekhouders. Maar als je absoluut kwaliteitswerk wilt, is een accountant de beste keuze.

Vraag een oriënterend gesprek aan

Uiteraard is het van groot belang dat je goed met je accountant kunt overleggen, een klik hebt en elkaar begrijpt en vertrouwt. Vraag daarom altijd een oriënterend gesprek aan met kandidaten. Bespreek jouw wensen en kijk of je goed kunt communiceren met de betreffende accountant. Zo niet? Kijk dan verder of je een andere geschikte kandidaat kunt vinden.

Controleer reviews en klantbeoordelingen

Een manier om te controleren of je met een goede accountant te maken hebt, is het checken van online reviews van de betreffende accountant of het accountantskantoor waar de kandidaat werkt. Vaak is er online genoeg informatie te vinden. Eventueel kun je ook referenties van de accountant bellen, voor de zekerheid!

Leg de tarieven duidelijk vast

Ten slotte: maak met je accountant heel duidelijke afspraken over de tarieven die je vergoedt. Spreek een vast bedrag per jaar af bijvoorbeeld. Zo kom je als ZZP’er niet voor onverwachte facturen te staan!