Hoe kies je de beste wijn?

Sta jij ook minutenlang te twijfelen voor het schap omdat je niet kunt kiezen uit de vele soorten wijn? Het kiezen van een goede wijn is niet voor iedereen een aangeboren talent. Wij geven je echter een paar tips zodat jij altijd de beste wijn uit het schap kiest. Spoiler: veel en vaak wijn proeven is de sleutel!

Let op de smaak

Wat maakt een wijn goed, of zelfs de beste wijn? Dat is een kwestie van smaak en daarom voor iedereen verschillend. Het belangrijkste is dat jij jouw eigen smaak leert kennen. Om dat te kunnen doen, moet je veel oefenen. Drink dus veel verschillende wijnen en ontdek of je van een soepele wijn of bijvoorbeeld van een meer krachtige wijn houdt. Houd jij meer van rode of van witte wijn? Proef veel en bekijk de specificaties op het etiket als jij een lekkere wijn ontdekt hebt.

Het uiterlijk is ondergeschikt

Heb jij tot nu toe altijd de wijn gekozen op het etiket? Gebruik het etiket voortaan alleen om meer informatie over de wijn te krijgen. Op het etiket staat bijvoorbeeld welke druif er gebruikt is, uit welk land de wijn afkomstig is en welke smaak de wijn heeft. Voor de rest is het uiterlijk van de fles pure marketing. Kies dus niet voor een wijnfles omdat ie er zo leuk uitziet. Jij kent inmiddels je smaak en weet dus precies aan welke elementen een wijn moet voldoen.

De prijs zegt niet alles

De prijs van de wijn zegt lang niet alles over de kwaliteit. In alle prijsklassen zijn wijnen te vinden die jij lekker en minder lekker zult vinden. Je weet dus pas of iets een goede wijn is, wanneer je deze hebt geproefd. Weet jij precies welke druif jij lekker vindt of heb je goede ervaring met wijn uit een bepaalde streek? Dan is dat voldoende om een wijn te kiezen. Kies je voor een biologische wijn dan betaal je misschien iets meer dan voor een gewone wijn, maar dat is vaak wél te merken aan de smaak. Ook biologische rode wijnen zijn echter in verschillende prijsklassen te koop.