Hoe kun je besparen op energie

energie besparen

Besparen op energie kan op vele manieren. Je kunt bijvoorbeeld bij de aanschaf van een nieuw apparaat letten op het energielabel en kiezen voor een A-label of hoger. Deze apparaten zijn het meest energiezuinig. Daarnaast zijn er talloze manieren om in en om je huis te besparen op energie, door apparaten en lampen uit te schakelen als ze niet gebruikt worden, te wassen op lagere temperaturen en de kraan niet te laten lopen. In de winter kun je besparen op je verwarmingskosten door je warm aan te kleden, de deuren goed te sluiten en dekens op de bank te gebruiken. Er zijn ook manieren om op energiekosten te besparen die geen continue aandacht vereisen.

Besparen op de rekening

Je kunt natuurlijk allereerst zorgen dat je woning goed geïsoleerd is. Hier kun je echter weinig aan veranderen als je in een huurwoning woont. Of je nu koopt of huurt, je doet er verstandig aan om energie te vergelijken als je wil besparen op je energierekening. Door ieder jaar over te stappen van leverancier, kun je ieder jaar besparen door welkomstacties van de leveranciers. Je kunt hierbij denken aan cashback acties, kortingen of zelfs cadeaus of tegoedbonnen. Dat zijn leuke extra’s en je hoeft slechts eenmaal per jaar aandacht te besteden om een besparende keuze te maken.

Duurzaam besparen op je energierekening

Misschien wil je niet alleen kosten besparen, maar ook het milieu besparen. Zo zijn er energieleveranciers die groene stroom kunnen leveren of bij gas CO2 compenseren. Wil je besparen op je energiekosten en een duurzame energieleverancier? Bij Energievergelijker.com kun je filteren op duurzame leveranciers. Je kunt zelfs kiezen voor groene stroom uit Nederland. Dan weet je dat de energie die jij verbruikt, lokaal wordt opgewekt. Op de website van de vergelijker hebben de leveranciers ook een duurzaamheidsscore.

Ieder jaar overstappen

Het voordeel van jaarlijks energieleveranciers vergelijken en overstappen is dat je veel kosten kunt besparen. Je geniet namelijk niet alleen van de welkomstacties, maar de energieprijzen veranderen ook per jaar. Er zijn ook contracten die voor langere tijd lopen, bijvoorbeeld drie of vijf jaar. Hierbij heb je wel een vastgestelde energieprijs. Je verbruik verandert misschien wel, en daarmee ook de rekening die je betaalt, maar de prijs per verbruik verandert niet. Bovendien profiteer je maar één keer in drie of vijf jaar van acties.