Hoe wordt papier gerecycled?

Iedereen gebruikt papier. Denk aan het uitprinten van het werkstuk voor school of aan de krant die elke ochtend weer op de deurmat ligt. Steeds minder mensen gebruiken papier door het gebruik van mobiele telefoons, laptops en andere apparaten, maar toch verbruiken we met z’n alle elke dag nog veel papier en dit zorgt voor veel papierafval en mensen moeten afval verwerken in Tilburg. Hoe wordt dit afval gerecycled? Je leest het hier in dit artikel! 

Oud papier in de papiercontainer

Iedere Nederlander gebruikt ongeveer 115 kilogram papier en karton per jaar. Dat is ruim 1.900.000 ton. Bedrijven gebruiken per jaar ruim 1.500.000 ton. Van deze 115 kilogram belandt maar 75 kilogram in de papierbak. Dit papier wordt dus netjes gescheiden van het restafval en dat is goed! Steeds meer huishoudens en bedrijven scheiden het papier van het andere afval en daardoor kan er ook steeds meer papier gerecycled worden!

Het ophalen van het papier

Het ophalen van papier bij alle huishoudens in Nederland wordt geregeld door de gemeenten. Ook kunnen kerken, scholen of verenigingen hierbij helpen. Bedrijven die papier goed scheiden, schakelen vaak recyclingbedrijven in om het papier op te halen. Een voorbeeld van zo’n recyclingbedrijf is Vergelijkjeafval.nl. Zij helpen jouw bedrijf graag! 

Het papier schoonmaken

Het opgehaalde papier wordt vervolgens gereinigd. Papier vreemde stoffen worden verwijderd. Het wordt gesorteerd op kwaliteit en daarna geperst tot balen. Deze balen worden vervoerd naar fabrieken binnen en buiten Nederland. Hier wordt het papier opgelost tot pulp. Vervuiling zoals nietjes en inkt worden verwijderd door zeeftechnieken. Uiteindelijk blijft er een papierpulp over. De pulp wordt gezeefd en hierna wordt het bij elkaar geperst en gedroogd zodat er nieuw papier ontstaat. 

Het papier opnieuw bedrukken

Wanneer het papier weer in de juiste vorm gesneden is, kan het opnieuw bedrukt worden. Dit kan vervolgens weer vermaakt worden tot tijdschriften, boeken, kranten, tissues en ga zo nog maar even door!