Hoogpolige en laagpolige vloerkleden: wat is het verschil?

Een mooi vloerkleed kan enorm veel doen voor de sfeer in huis. Een vloerkleed rond kan perfect staan bij een moderne woning en brengt een wat speelse uitstraling, terwijl een rechthoekig vloerkleed juist wat strakker staat. Wanneer je op zoek bent naar een nieuw vloerkleed zul je er al gauw achter komen dat je moet kiezen tussen een hoogpolig of laagpolig vloerkleed. Maar wat is nu precies het verschil? En wat zijn de voor- en nadelen van hoog- en laagpolige vloerkleden? 

Alles over hoogpolige vloerkleden

Een hoogpolig vloerkleed, ofwel een vloerkleed met een hoge pool, is een vloerkleed met lange “haren”. Een pool is namelijk het opstaande draad. Bij een pool die langer is dan normaal, spreek je dus van hoogpolig. Hoogpolige vloerkleden zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, van een hoogpolig ovaal vloerkleed tot een vierkant vloerkleed. Een hoogpolig vloerkleed heeft als voordeel dat het zacht is dankzij de zachte, lange “haren”. Daarnaast is het ook warm aan de voeten, waardoor een hoogpolig kleed dus erg comfortabel is. Daarbij heeft een hoogpolig kleed een luxe uitstraling. Ook zie je viezigheid veel minder, omdat vuil snel naar beneden zakt. Het vuil is er ook makkelijk uit te halen met een mattenklopper. Als laatste heeft een hoogpolig kleed een akoestisch effect: het dempt geluid, wat vooral fijn is wanneer een kamer veel echo geeft. Het heeft ook nadelen: er blijft meer stof in hangen en stofzuigen is meer werk. Daarbij schuiven meubels minder soepen, dus ‘even’ de bank opzij zetten gaat wat lastiger. Als laatste kunnen er slijtageplekken ontstaan, waardoor er minder haren op sommige plekken zitten. 

Alles over laagpolige vloerkleden

Een laagpolig vloerkleed is, je vermoedt het waarschijnlijk al, een kleed met een lage pool (kortere haren). Een laagpolig vloerkleed heeft haren die korter zijn dan een centimeter. Dit heeft als voordeel dat een laagpolig vloerkleed makkelijker schoon te maken is. Het vuil trekt namelijk minder snel in de vezels en je gaat er makkelijker overheen met een stofzuiger. Daarbij glijden meubels er ook makkelijker overheen. Ook zijn de designs beter te zien wanneer het kleed laagpolig is en geeft het een strakkere uitstraling dan een hoogpolig kleed. Als laatste heeft een laagpolig kleed, net zoals een hoogpolig kleed, een akoestisch effect. Nadelen van een laagpolig kleed is dat het wat minder zacht is en minder warm is dan een hoogpolig kleed.