Ben je op zoek naar een slimme en veilige manier om je huis te beveiligen? Dan is een cilinderslot een goede manier. Dit slot werkt eenvoudig en is heel makkelijk te vervangen. Daarnaast is het betaalbaar. Het hoeft dus niet duur te zijn om je huis te beveiligen. Hoe werkt een cilinderslot precies en uit welke varianten kun je kiezen? We helpen je graag bij het beveiligen van je huis of kantoorpand en leggen de verschillende soorten cilindersloten uit. Zo kun je eenvoudig, snel en veilig een goede keuze maken.
Hoe werkt een cilinderslot?
Een cilinderslot is een slot dat geopend kan worden met behulp van een cilinder en natuurlijk met een bijpassende sleutel. De cilinder is dus het schuifje of de opening waar je de sleutel in steekt en het slot is het mechanisme waardoor de deur open gaat. De begrippen cilinder en cilinderslot zijn dus twee op zichzelf staande begrippen. Cilindersloten zijn vaak verstandig voor een binnendeur. Het beveiligt namelijk het huis op één plek. We leggen nu graag uit wat voor soorten cilindersloten er zijn en waar je op kunt letten.
Cilinderslot zonder of met kerntrekbeveiliging?
Kerntrekken is op dit moment een inbraakvorm die heel veel voorkomt. Wat is dit precies? Kerntrekken is een methode waarmee inbrekers door middel van een schroef het hele slot uit de deur kunnen trekken. Inbrekers schroeven een schroef in de cilinder. Dit is dus het gedeelte waar je de sleutel in steekt en waarmee je het slot open kunt krijgen. Nadat de schroef in de cilinder zit, trekt de inbreker de cilinder en schroef uit het slot. Vervolgens komt hij/zij bij het cilinderslot en is dit te openen. Dit is een methode waar veel woningen niet tegen bestand zijn. Wil je je huis beter beveiligen of vernieuwen? Dan is het aan te raden om een cilinderslot aan te schaffen met kerntrekbeveiliging. Cilindersloten met kerntrekbeveiliging kun je erkennen aan het SKG** keurmerk.
Cilinderslot zonder of met paniekfunctie?
Naast nadenken over kerntrekbeveiliging is het ook handig om na te denken over de paniekfunctie.
Heb je ooit weleens het probleem gehad dat je het huis niet binnen kon omdat iemand de sleutel aan de binnenkant had laten zitten? Misschien heb je wel alles geprobeerd en uiteindelijk uren gewacht totdat er iemand kwam om het probleem op te lossen? Wil je nou geen last hebben van dit probleem? Dan kun je een sleutel met paniekfunctie aanschaffen. Door deze functie kun je de cilinder aan beide kanten van de deur openen. Geen gezeur meer met een sleutel in het slot laten zitten dus!
Snij- of keersleutel?
Naast deze twee soorten kun je ook nog kiezen voor een snijsleutel of een keersleutel. Een snijsleutel ken je waarschijnlijk wel. Deze sleutel gaat verticaal in het gat. Een keersleutel kan daarentegen behalve verticaal ook horizontaal in het gat. Waarom is dit handig? De sleutel is makkelijker te gebruiken. Binnen enkele seconden heb je de deur open. Bekijk dus zelf of een keer- of snijsleutel voor jou het handigst is.
Wat zijn de kosten van een cilinderslot?
De kosten van een cilinderslot zijn verschillend. Een slot met kerntrekbeveiliging is bijvoorbeeld een stuk duurder dan een sleutel zonder kerntrekbeveiliging. Het ligt er helemaal aan hoe jij je huis beveiligt wilt hebben. Je kunt al een cilinderslot aanschaffen vanaf € 30,-. Maar goedkope cilindersloten zijn vaak niet de beste. Duurdere cilindersloten bieden bijvoorbeeld kopieerbeveiliging, een paniekfunctie of kerntrekbeveiliging. Bekijk dus zelf welke functionaliteiten jij wilt en wat je budget is.