Huis kopen of huren: wat past bij jou?

Als je wil verhuizen naar een nieuw huis of appartement, heb je de keuze om te huren of te kopen. Er zitten een aantal voordelen en nadelen aan beide huren en kopen. Bij het kopen van een huis heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid het huis helemaal naar jouw wensen aan te passen, maar een huis kopen heeft ook een aantal nadelen. Weet je niet goed of je een huis wil huren of kopen? Wij geven je in dit artikel advies over de mogelijkheden. 

Redenen om te huren of kopen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een huis willen kopen of huren. Als je net uit huis gaat als student, huur je meestal alleen een kamer. Pas wanneer je een hoger inkomen krijgt, zoek je naar een huurhuis of huurappartement, of misschien koop je al meteen iets. Het is ook mogelijk dat je al heel lang in een koophuis woont, maar je kinderen uit huis zijn gegaan en daarom wil verhuizen naar een huurhuis. Wij zetten alle voor- en nadelen voor je op een rijtje. 

Voordelen van een huis kopen

Een voordeel van een huis kopen is dat je het helemaal naar jouw wensen kunt aanpassen. Het is namelijk jouw huis, je kan het verbouwen of inrichten zoals jij het wil. Wanneer je kiest voor verbouwen, wordt het ook nog eens meer waard. Ook heb je veel meer keuze uit verschillende soorten huizen. Als de rente niet verandert, zijn de hypotheeklasten meestal stabiel. Je bouwt daarnaast vermogen op door af te lossen. 

Nadelen van een huis kopen

Er zitten ook wat nadelen aan het kopen van een huis. Het is minder gemakkelijk om zomaar van huis naar huis te verhuizen. Alle kosten en reparaties zijn voor je eigen rekening en je moet zelf de woning onderhouden. De woonlasten kunnen ook veranderen als de rente stijgt of daalt en je moet extra belasting en heffingen betalen. 

Voordelen van een huis huren

Hoewel het bij een huis huren soms voelt alsof je geld weggooit, zitten er wel wat voordelen aan een huis huren. Huren is namelijk enorm flexibel, je zegt de huur op wanneer je wil en kan verhuizen wanneer je wil. Je hoeft dus geen rekening te houden met de huizenmarkt. Wil je bijvoorbeeld eerst een huis huren in Amersfoort, maar na een jaar toch liever in een andere stad wonen? Dat is dan geen probleem. 

Meestal zijn de kosten voor reparaties voor de verhuurder en niet voor jezelf. Je krijgt dan ook huurbescherming; de verhuurder mag de huur niet zomaar opzeggen. Daarnaast heb je misschien ook recht op huurtoeslag. 

Nadelen van een huis huren

Er is vaak minder keuze bij huurhuizen, omdat het afhangt van het woningaanbod van verhuurders. Ook kan de huur ieder jaar stijgen, dus als je krap bij kas zit, is dit niet gunstig. Je vermogen stijgt niet bij het stijgen van de woningprijs. Als je verbouwt, dan is dat in het voordeel van de verhuurder en niet van jouzelf. Tot slot heb je niet de vrijheid om het huis aan te passen naar jouw wensen.

Er zijn dus een aantal voordelen, maar ook nadelen aan huren en kopen. Kijk eerst goed naar wat het beste bij jou past voordat je de beslissing maakt om te huren of te kopen.