Hypotheek ZZP

hypotheek zzp

Een hypotheek ZZP is steeds bereikbaarder aan het worden. Vroeger was het eigenlijk onmogelijk om als ondernemer een hypotheek te krijgen. De banken vonden het risico te groot, omdat je inkomen als ZZP’er te onzeker is in verhouding tot het inkomen van iemand in loondienst met een vast contract. Je kon eigenlijk alleen een huis kopen als je genoeg vermogen had om dat in één keer af te betalen. En dat gebeurt zelden als je ZZP’er bent, terwijl er zat ZZP’ers zijn die net zo goed verdienen als iemand in loondienst. Inmiddels is een hypotheek ZZP wel mogelijk.

Startende ondernemers

Zelfs als startende ondernemer is het mogelijk een hypotheek te krijgen. Dat is wel een uitdaging. Als startende ondernemer heb je namelijk nog weinig financiële informatie om te geven aan de bank bij je aanvraag. Dat betekent dat het verlenen van een hypotheek ZZP voor de bank nog steeds erg risicovol is. Daarom moet je vaak wel minimaal een jaar bezig zijn. Je moet over een kalenderjaar je winstberekeningen kunnen overleggen. Bovendien kun je niet bij alle banken als beginnend ZZP’er terecht voor een hypotheek.

Sterk plan voor de komende jaren

Waar je wel terecht kunt voor een hypotheek ZZP, zul je jezelf goed moeten bewijzen als sterke ZZP’er. Niet fysiek natuurlijk, maar financieel. Dat je een goed jaar hebt gedraaid is geen garantie voor je succes in de komende jaren, de jaren dat je de hypotheek ZZP moet betalen. Daarom moet je vaak een prognose maken voor de komende jaren. Een sterk ondernemingsplan hebben voor de komende jaren. In enkele gevallen wordt er zelfs gevraagd of je iets hebt om op terug te vallen als je onderneming niet genoeg winsten blijft behalen om de hypotheek te kunnen betalen.

Als je al drie jaar of langer onderneemt

Je hebt in principe betere kansen om een hypotheek te krijgen als je al langer onderneemt. Dat is niet per definitie waar natuurlijk. Een startende ondernemer met een goed onderbouwd verhaal en een realistisch plan maakt goede kansen. Als je al minimaal drie jaar onderneemt en een redelijk gelijk inkomen per jaar daarmee behaalt in winst, dan zijn je kansen waarschijnlijk beter voor een hypotheek ZZP. Er wordt namelijk gekeken naar je winsten over de afgelopen drie jaar om je hypotheekaanvraag als ZZP’er te beoordelen. Het gemiddelde van die drie jaar wordt als je jaarlijks inkomen beschouwd.

Dat betekent in principe dat de bank jou een even hoge hypotheek zou geven als iemand die in loondienst is met datzelfde jaarinkomen. Het voordeel van het gemiddelde over de laatste drie jaar, is dat je ook een jaar verlies hebt kunnen draaien, zolang je dat maar compenseert met je andere jaren. Heb je de afgelopen twee jaar winst gedraaid, maar het jaar daarvoor niet? Dan kun je misschien beter wachten tot je nog een jaar winst hebt gedraaid. Dan maak je kans op een hogere hypotheek.

Meer info: FinaForte