Ik wil graag het milieu helpen

zonnepanelen uit friesland

Met de kennis van nu proberen we goed voor de natuur te zorgen. Sommige mensen denken dat ze in hun eentje geen groot verschil kan maken maar dat valt heel erg mee. Mocht een persoon bijvoorbeeld zonnepanelen uit Friesland op zijn of haar dak geïnstalleerd hebben, dan is dat al een mooi begin.

Zonnepanelen

Zonnepanelen werken ook als de zon niet fel schijnt, daarom zijn ze geschikt om in Nederland te gebruiken. Je krijgt van de energieleverancier een vergoeding voor het te veel aan energie. Wel is het belangrijk dat je de zonnepanelen 1 keer per jaar laat reinigen om ze optimaal te kunnen blijven gebruiken.

Wat kun je nog meer doen voor het milieu?

Maak bewuste keuzes en wijk tijdens het boodschappen doen niet van je lijstje af. Zo voorkom je voedselverspilling. Mocht je restjes over hebben, verwerkt deze dan in je volgende gerecht. Dit voorkomt dat ze in de prullenbak belanden.

Het begint in de supermarkt

Wanneer je in de supermarkt staat, denk dan ook eens aan seizoensgebonden producten.  Veel soorten fruit bijvoorbeeld hebben flink wat vlieguren achter de rug. Het is belangrijk om een product te kiezen waar minder energie voor is verbruikt om het te produceren en vervoeren.

Scheiden van je afval

Je kunt het milieu een gunst verlenen door goed op te letten tijdens het scheiden van je afval. Zo kan je afval optimaal gerecycled worden en wordt het milieu minder belast.

Minderen met vlees

Hoeveel vlees eet je in een week? Een dagje minder vlees kan al verschil maken want de productie van vlees kost helaas flink wat energie. Het assortiment vleesvervangers is de afgelopen jaren flink uitgebreid dus je mist niets. Veel mensen maken tegenwoordig de stap richting vegetariër of vegan zijn. Mocht je dit niet willen dan kunnen we je natuurlijk tot niets verplichten maar zoals gezegd kan een dagje minder al echt het onderscheid maken.

Een rondje door het huis in de avond

Laat je lampen en de tv vaak aanstaan wanneer je naar bed gaat? Dat is echt zonde want zo verspil je veel onnodige energie. Maak er een gewoonte van om s avonds even een rondje door het huis te maken. Zijn de ramen dicht, de lampen uit en is de tv helemaal uit? Zo zie je dat je met een paar kleine handelingen toch veel voor het milieu kunt betekenen. Vergeet niet dat er nog een generatie na ons komt, die wil ook graag prettig kunnen leven.