Inpakpapier voor je bedrijf

inpakpapier

Het verkeerde inpakpapier gebruiken kan de presentatie van je product behoorlijk onderuit halen. Bovendien kan het je werk ook nog eens een stuk moeilijker maken. Daarom zetten wij hier enkele vaak gebruikte soorten inpakpapier op een rijtje.

Cadeaufolie

Dit van polypropyleen (PP) gemaakte materiaal wordt vaak gebruikt bij bijvoorbeeld cadeaushops en bloemisten. Een groot voordeel van cadeaufolie is dat het zowel transparant als met bedrukking is te maken. Zo kan er dus worden gekozen om het product zo te verpakken dat het goed zichtbaar blijft óf een luxe uitstraling met een bedrukte folie.

Cadeaufolie is een ideaal verpakkingsmateriaal voor bijvoorbeeld fruitmanden, boeketten en cadeaupakketten. Het is gemakkelijk te gebruiken en met bijvoorbeeld lint of een ander type inpakpapier kunnen er prachtige verpakkingen worden gemaakt.

Kraft papier

Van het pulp van hardhout wordt deze stevige papiersoort gemaakt, die voor allerlei praktische doeleinden worden ingezet. Het is wat ruwer dan normaal papier, al kan het ook met polyethylene (PE) worden bewerkt. Kraftpapier is dan waterafstotend en een effectieve bescherming tegen vet en bacteriën.

De natuurlijke kleur van papier dat volgens het zogeheten ‘kraft proces’ wordt gemaakt is bruin. Om andere kleuren te maken wordt de pulp soms eerst gebleekt. Dit is het verschil tussen zogeheten bruinkraft en witkraft papier.

Daarnaast is er ook nog ecokraft. Dit is, zoals uit de naam al valt op te maken een milieuvriendelijke variant van het kraftpapier. Het gaat hier namelijk om gerecycled papier. Met PE bewerkt kraft papier is helaas minder goed recyclebaar.

Kraft papier is een algemeen verpakkingsmateriaal dat bij vrijwel elke inpakpapier groothandel valt te verkrijgen.

Sizoflor

Dit is oorspronkelijk een verpakkingsmateriaal dat vooral door bloemisten wordt gebruikt. Het is gemaakt van zeer fijne synthetische garens die met een thermisch proces worden verbonden. Hierdoor ontstaat een ragfijn verpakkingsmateriaal met een webachtige print. Het materiaal kan in vele verschillende kleuren worden geproduceerd.

Naast bloemisten wordt het materiaal ook wel gebruikt door sommige hobbyisten. Bovendien is het dankzij de fraaie afwerking, hoge scheurweerstand en waterbestendigheid ook zeer geschikt als tafelloper bij bijvoorbeeld bruiloften en evenementen.

Vloeipapier

Voor het verpakken van gevoelige materialen, die niet mogen krassen is vloeipapier een ideaal verpakkingsmateriaal. Dit papier, dat ook zijdepapier of zijdevloei wordt genoemd, is zeer zacht en bij uitstek geschikt voor het verpakken van bijvoorbeeld porselein, glaswerk en sieraden.

Vloeipapier is beschikbaar in alle kleuren van de regenboog en daarbuiten. Bij sommige groothandels is het ook mogelijk om het vloeipapier te laten bedrukken. Er geldt echter wel een belangrijke waarschuwing bij gekleurd vloeipapier: wanneer het nat wordt kunnen de kleuren uitlopen en zelfs afgeven!