Is een baan als controller iets voor jou?

Ben jij helemaal thuis in de financiële markten? Dan is het misschien wel iets voor jou om een baan als controller te overwegen. Met een controller functie ben je zeer belangrijk bij je bedrijf en heb je daarnaast een diverse baan waar je veel contact hebt met collega’s. Op deze pagina vertellen we alles wat je moet kunnen om controller te worden. Daarnaast leggen we uit wat je op een dag als controller allemaal doet. Zo weet jij of deze baan iets voor jou is om naar toe te werken.

Hiermee hou je je bezig als controller

We zeiden al even dat het zijn van controller zich richt op de financiële aspecten van een bedrijf. Eigenlijk ben je als controller verantwoordelijk voor het ondersteunen en helpen van het management voor de hele financiële administratie. Omdat jij als Finance expert meer in de financiële wereld zit dan de meeste managers, kun je hen op een goede manier informeren over de staat van het bedrijf.

Dit doe je door onder andere vele verslagen te maken die de jaar-, kwartaal of maandcijfers van het bedrijf goed weergeven. Ook voor de belastingdienst is het vaak noodzakelijk dat bepaalde rapporten tijdig worden gemaakt en opgestuurd, dus ook voor de fiscus moet er geleverd worden. Het is erg belangrijk voor een controller om communicatief sterk te zijn. Naast de benodigde wiskundige en financiele skills moeten de cijfers ook gedeeld kunnen worden met anderen. Het is mede hierom, dat een baan als controller aardig divers is. Je bent niet alleen maar bezig met het maken van rapporten, maar ook de menselijke kant speelt een grote rol.

Deze vooropleiding heb je genoten

Een baan als controller krijg je vaak alleen als je van het hbo komt en je hier een financieel of boekhoudkundig diploma hebt gehaald. Je kunt denken aan Accountancy, Finance and Control of Bedrijfseconomie. Als je doorstroomt vanaf de functie assistent controller kan je ook met een mbo niveau 4 diploma solliciteren. Veel ervaring is dan dus wel een vereiste voor de controller functie. Als universitair geschoolde kan je ook aanspraak maken op een baan als controller, alleen een bedrijf zal je misschien liever op een andere functie hebben. Zoals bijvoorbeeld in het management, ook daar heb je namelijk financiële expertise nodig.

Online solliciteren 

Door gebruik te maken van online vacaturewebsites kun je een stuk sneller zien of er een baan in de buurt is, die bij je past. Het is niet meer zo dat je de kranten moet afzoeken naar iets wat in jouw straatje valt. Door je woonplaats, opleidingsniveau en maximale reistijd te selecteren, zie je met een paar klikken alle mogelijke vacatures die geschikt zijn. Doordat je ook online kunt solliciteren met je cv en motivatiebrief, gaat het gehele proces ook nog een stuk sneller. Probeer het eens uit, misschien word je wel uitgenodigd voor een gesprek!