Jaloezieen, hoe interessant zijn ze echt?

jaloezieen

De populariteit van jaloezieen is door de jaren heen ongelofelijk hard gestegen. Dat hoeft ook niet te verwonderen. In vergelijking met andere vormen van raamdecoratie kan er namelijk worden vastgesteld dat jaloezieen niet alleen kwalitatiever, maar bovendien ook nog eens veel veelzijdiger zijn. Daar waar het bijvoorbeeld onmogelijk is om in een badkamer gebruik te maken van gordijnen geldt dit wel voor jaloezieen. Uiteraard zijn niet alle jaloezieen geschikt om in een badkamer op te hangen, maar de exemplaren van PVC en / of aluminium zijn dat zeker wel. Ben jij ook benieuwd naar hoe interessant het gebruik van dit type van raamdecoratie in de praktijk nu echt is? Je ontdekt er alles over hier op deze pagina!

             Jaloezieen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen

In eerste instantie is het van belang om er bij stil te blijven staan dat jaloezieen gemaakt kunnen zijn uit verschillende materialen. De keuze van het soort materiaal waar jouw jaloezieen uit bestaan heeft een zeer grote invloed op heel wat verschillende aspecten. In eerste instantie is het soort materiaal bijvoorbeeld bepalend voor de uitstraling waar je bij jouw jaloezieen op kan rekenen. Voor houten jaloezieen geldt bijvoorbeeld dat ze erg gezellig en warm ogen waardoor ze meer sfeer in de kamer brengen. Dat is echter niet alles.

Hoe groot de impact van het gebruikte materiaal op de uitstraling van je jaloezieen ook mag zijn, er dient ook rekening te worden gehouden met de praktische aspecten. PVC en aluminium exemplaren zijn bijvoorbeeld veel eenvoudiger te onderhouden in vergelijking met de alternatieven van hout. Bovendien spreekt het voor zich dat houten exemplaren bij voorkeur ook niet worden gebruikt in bijvoorbeeld een badkamer. Het vocht kan zich immers op het hout gaan manifesteren waardoor er vochtproblemen kunnen ontstaan.

             Jaloezieen gebruiken in vochtige ruimtes

Bovenstaande brengt ons rechtstreeks bij het volgende onderdeel van deze pagina. Veel mensen stellen zich namelijk de vraag welk type van raamdecoratie ze kunnen gebruiken in een ruimte waarin heel wat vocht aanwezig is. Is dat een vraag die jij jou ook vaak stelt? Wel, in dat geval hebben we goed nieuws. Je kan daarvoor namelijk perfect kijken in de richting van jaloezieen. Wel dien je er rekening mee te houden dat je dan het beste kan kiezen voor exemplaren die zijn gemaakt van PVC of aluminium. Deze zijn immers perfect bestand tegen vocht. Wil je graag kunnen genieten van raamdecoratie met een natuurlijke uitstraling in je badkamer? Dat is geen probleem. Jaloezieen van PVC kunnen immers ook zonder probleem met een houtlook worden aangekocht als een goed alternatief voor houten jaloezieen.

             Hoe hygiënisch zijn jaloezieen?

Er is door de jaren heen heel wat gezegd en geschreven over de hygiënische eigenschappen waar raamdecoratie over beschikt… of beter gezegd niet over beschikt. Wat jaloezieen betreft kan er worden vastgesteld dat deze één van de meest eenvoudig te onderhouden vormen van raamdecoratie zijn. Veel mensen vrezen dat ze hierbij lamel per lamel schoon moeten maken. Dat is echter niet juist. Natuurlijk kan je deze keuze maken, maar in de praktijk is het veel eenvoudiger om gewoon de jaloezieen volledig te sluiten om er vervolgens even met een stofdoek overheen te gaan. Op deze manier is je raamdecoratie meteen weer helemaal netjes en dat zonder dat je er veel tijd en moeite in hebt moeten stoppen. Bovendien worden jaloezieen ook sterk aangeraden voor mensen die met bijvoorbeeld een stofallergie te kampen hebben. Voor hen zijn gordijnen dan weer bijvoorbeeld erg af te raden.

             Realiseer een natuurlijke lichtinval in huis

De horizontale lamellen waar je bij dit type van raamdecoratie op kan rekenen zorgen ervoor dat er nog steeds sprake kan zijn van een afdoende, natuurlijke lichtinval in je woning. Door de lamellen van deze jaloezieen naar boven te richten zorg je er namelijk voor dat het licht weerkaatst via het plafond. Op deze manier wordt er in de ruimte in kwestie altijd een natuurlijke en egale verlichting gerealiseerd. De zon kan op deze manier dus toch haar lichtrijke stralen naar binnen sturen, maar dan wel zonder dat dit hinderlijk wordt. Bovendien voorkom je op deze manier uiteraard ook dat bijvoorbeeld je meubelstukken worden aangetast door de UV-straling. Op deze manier sla je duidelijk twee vliegen in één klap!

             Jaloezieen zelf plaatsen of niet?

Last but not least heerst bij veel mensen de vraag of ze ervoor kunnen kiezen om hun jaloezieen zelf te plaatsen of niet. In principe is dat mogelijk. Het plaatsen van jaloezieen heeft eigenlijk niet zoveel voeten in de aarde. Een punt waar je wel rekening mee moet houden heeft betrekking tot de complexiteit van het inmeten. Ga je dus met andere woorden jaloezieen op maat laten maken? Dan is het wellicht alsnog interessanter om ervoor te kiezen om het inmeten en daarmee ook de plaatsing uit te besteden aan een expert. Alleen op deze manier kan je ervoor zorgen dat er geen sprake zal zijn van vervelende verrassingen.